Български автори,  Език

Ирландският език

01.12.2013г., от Управител,взето от:

https://sofia.zavedenia.com/8/news/4028/%D0%98%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82.%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BA/

Ирландският език

Ирландският език е първи официален език в държавата. Той принадлежи към келтското езиково семейство на келтските езици и е близко родствен с шотландския келтски, уелския и бретонския езици. До началото на XIX в. мнозинството от ирландците говорят ирландски език, но към 1891 г. по-голямата част от тях вече говорят само английски език.

Държавата активно насърчава употребата на ирландския език. Този език е широко използван в области, известни като Gaeltacht, разположени основно по западното крайбрежие на острова. 

Министерството на общностите, селските райони и Gaeltacht е натоварено с подобряването на културното, социалното и икономическото благосъстояние на Gaeltacht и изпълнява тези функции посредством Агенцията за Gaeltacht. 

Агенцията за ирландския език (Foras na Gaeilge) е отговорна за популяризиране и насърчаване на употребата на ирландски като говорим език на територията на целия ирландски остров. Ирландският език е основен учебен предмет в началното и средното образование, а постоянно увеличаващ се брой училища предлагат обучение изцяло на ирландски (Gaelscoileanna).

Съществува национална радио програма (Raidio na Gaeltachta) и телевизионна програма на ирландски език (TG4). На 1 януари 2007 г. ирландският стана двадесет и третият официален език на Европейския съюз.
undefined

https://forum.glyphsapp.com/t/custom-ligatures-and-lenited-consonants-in-old-gaelic-text/5585/25

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *