История,  Келтски свят

Студент откри римско божество

Образът наподобява келтски бог Антеноситикус, почитан от древните войнолюбци

07.07.2013г., Автор: БД Онлайн взето от:

https://www.bgdnes.bg/Article/2128649

Студент откри римско божество

Тинейджър откри глава на римско божество, заровена в древно сметище.

19-годишният студент по археология Алекс Киртън, родом от югоизточното английско графство Хардфордшир, намери артефакта недалеч от Дърам. Смята се, че каменната фигура е на около 1800 години и изобразява местно божество на войната.

Според „Гардиън“ 20-сантиметровата глава наподобява лика на Антеноситикус – келтски бог почитан на Британските острови . Както и при него, така и при римската находка става дума за вдъхновител на бойни действия, пред когото войниците са се кланяли преди битките. Подобна глава на Антеноситикус бе намерена в край Нюкасъл още през 1862г.

В разкопките участват доста студенти по археология

„Откритието е направено недалеч от малък римски олтар, излязъл на бял свят още преди 2 години. Главата, изглежда, е била захвърлена през средните векове на място, използвано за боклуци“ – обяснява д-р Дейвид Петс от Университета в Дърам.

Студентът Киртън признава, че находката е най-вълнуващото нещо, случило се досега в живота му. Той и колегите му археолози работят по няколкогодишен проект за проучване на древните римски обекти във Великобритания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *