Български автори,  История,  Трако-Келтика

5 МИНУТИ СОФИЯ: ИМЕТО НА ГРАДА

31.03.2020г., от Регионален Исторически музей София, взето от:

https://sofiahistorymuseum.bg/bg/novini/sabitij/item/1119-5-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D1%83%D1%82%D0%B8-%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F-%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0

5 МИНУТИ СОФИЯ: ИМЕТО НА ГРАДА
На снимката: Бронзова монета на император Марк Аврелий (161 – 180), отсечена в Сердика. 

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ продължава представянето на поредицата „5 минути София“. От кратките филмчета, дело на продуцента Камен Воденичаров и неговия екип, създадени със съдействието на Музея, ще научите интересни факти и любопитни истории за емблематични сгради, събития и личности, създали града, такъв какъвто го познаваме днес. Насладете се!

ИМЕТО НА ГРАДА

Столицата на България носи различни имена през хилядолетната си история. Най-старото известно название на столицата, Сердика, се свързва с тракийското племе серди.

Според някои нови теории сердите се появяват на Балканите за пръв път около 280 г. пр.н.е. имат келтски произход.

През II в. вече като част от Римската империя, градът прераства в добре укрепен муниципиум, благодарение на важното си стратегическо разположение на Диагоналния път.

Сердика също така приема с градския статут и родовото име на император Марк Улпий Траян – Ulpia като знак за престиж. Това наименование обгражда нерядко изображенията на Серапис и Херкулес.

След като българският владетел Крум завладява града, през 809 г. той остава под българска власт до 1018 г., когато попада в пределите на Византийската империя. Налага се и новото име на селището – Средец, което се свързва според някои етимолози с неговото централното географско разположение.

 В съчиненията на византийските хронисти от XI в. се появява и новото име на града – Триадица (Τριάδιτσα). Според някои специалисти то се свързва със Света Троица и е донякъде далечен отзвук от Сердикийския църковен събор, който се състои на територията на града през 343 г., и утвърждава православното учение за Светата Троица или Αγία Τριάδα.

Във Витошката грамота дарена на Драгалевския манастир от цар Иван Шишман за пръв път се появява още едно название на града. Някои смятат, че съвременното име на българската столица – София идва от това на построения в Античността храм „Св. София“, издигащ се над града.

Има и мнения, че то е свързано със светата мъченица, живяла през 126 г. жертвала се за вярата, заедно с трите си дъщери. На нейният църковен ден, 17 септември е празникът на града.

Името е посветено на Божествената премъдрост (Света София), която се свързва с ипостасите на Триединния бог и най-вече с Бог Син – Богът Слово.

 

Повече може да научите във филма: 5 МИНУТИ СОФИЯ: ИМЕТО НА ГРАДА“

 Още от поредицата:

„5 МИНУТИ СОФИЯ – МУЗЕЙ ЗА ИСТОРИЯ НА СОФИЯ“

„5 МИНУТИ СОФИЯ – БАЗИЛИКАТА „СВЕТА СОФИЯ“

„5 МИНУТИ СОФИЯ – ЛАРГОТО НА СОФИЯ“

„5 МИНУТИ СОФИЯ – КРЕПОСТНИТЕ СТЕНИ НА СЕРДИКА“

„5 МИНУТИ СОФИЯ: ВАЗА ДИАТРЕТА“

„5 МИНУТИ СОФИЯ – КОНСТАНТИН ВЕЛИКИ“

5 МИНУТИ СОФИЯ: ИСТОРИЯТА НА СОФИЯ – 8 000 Г.

5 МИНУТИ СОФИЯ: СЪКРОВИЩЕТО НА КРЕПОСТТА УРВИЧ

„5 МИНУТИ СОФИЯ: КЪРВАВИЯТ ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК“

„5 МИНУТИ СОФИЯ: БОМБАРДИРОВКИТЕ НАД СОФИЯ“

„5 МИНУТИ СОФИЯ: КИНОСАЛОНИТЕ В СОФИЯ“

„5 МИНУТИ СОФИЯ: КИНОСАЛОНИТЕ В СОФИЯ“

„5 МИНУТИ СОФИЯ: ТРАМВАИТЕ НА СОФИЯ“

„5 МИНУТИ СОФИЯ: ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *