Друиди,  История,  Келтски свят,  Митология

Девет жрици от остров Сен в Бретан

Една от най-интересните и прочути истории в келтската митология

22.05.2019г., автор: legendsandmore  

превод: Сурен Исраилян – 18.02.2021г. взето от:

Деветте жрици или жени-друиди/друидеси/ от остров Сен/Isle of Sena са известни в легендите за келтите в Бретан като Галицени/Gallizenae. Сен /или Сейн/ е малко островче до западния бряг на Франция.

Девиците-друидеси почитали бога на пророчествата в светилище на острова. Те били известни със своите свръхестествени способности, като предсказателки и лечителки.

Помпоний Мела/Pomponius Mela, римски историк от 1-ви век споменава за тях и острова в своите трудове.

Деветте предсказателки почитали галския бог на пророчествата в храма, намирал се на острова. Жриците притежавали магическа сила, с която можели да се превърнат в животни и да предизвикат бури на морето, когато поискат.

Деветте друидеси от остров Сен се занимавали с лечителство и предсказания. С помощта на своите необикновени умения те лекували болки и болести, приемани като нелечими. Морски пътешественици често се отбивали на острова, за да получат от жриците предсказания за предстоящите пътувания.

Римският автор Страбо/Strabo описал тези жени, живели на малък остров, в близост до река Лоара/Loire през 1-ви нек пр.н.е.

Според Страбо, жриците отказвали на хората да живеят на острова, защото пазели светилището на галския езически бог.

В надпис върху плоча от гробницата до гр.Ларзак /Франция/ се споменава за група предсказателки, известни като Uidliua.

Открит е надпис, посветен на келтската богиня Адсагсона/Adsagsona, за защита от заклинания и магии на пет друидеси. Произходът на тяхната магия бил от Подземния свят /Underworld.

Доказателства за съществуването на друидесите били открити в Германия и Франция с дати 5-4 век пр.н.е.

Могили на две друидеси бяха открити в близост до река Рейн/Rhine. Начинът на погребение показва, че те били считани за част от елита на обществото в качеството си на жени-друиди.

Двете жени се идентифицираха като келтски жрици заради положените торкви в техните могили.

Торквите се носели от кралете и благородниците като символ за високия статут в келтското общество. Сред предметите, намерени в могилите са бижутата и други скъпоценности.

Могилите на друидесите също са открити във Викс /Бургундия, Франция/ Vix in Burgundy и в Rainham/Германия/, датирани с 5-ти век пр.н.е.    

В бретонските легенди се говори за принцесата Дахут/Dahut, която потърсила съвет от деветте жрици на остров Сен относно построяването на християнски църкви в град Ис/Ys. Предсказателките изпратили Korrigans, или феите, с цел да накарат християните да се откажат от вярата си.

Дахут била зла принцеса на град Ис, защото предпочитала езически богове, вместо да приеме християнството. Баща й, крал Градлон/King Gradlon, бил езически вожд, но в по-късния живот се превърнал в благочестив християнин.  

Митовете за Дахут могат да се намерят в Легендите за любовта  ( https://www.amazon.com/Legends-Celtic-Mytholo…/…/ref=sr_1_4… ).

Историите за феите Korrigans ще откриете в Легендите на любовта – част II 
https://www.amazon.com/Legends-Love-Celtic-M…/…/ref=sr_1_79… )

Дискусия за боговете и богините в келтската религия в Green Man: The Gods of Sacred Trees, Groves and Forests in the Religions of the Celts and Germanic Tribes ( on Amazon: https://www.amazon.com/dp/B08DDC77Z8 ).

ИЗТОЧНИЦИ

https://www.ancient-origins.net/…/female-druids-forgotten-p…

Celtic Myth and Religion by Sharon Paice MacLeod –
https://books.google.ie/books?id=7-bTUV3Iq0cC&pg=PA28&dq=nine+priestesses+of+the+isle+of+sena&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwiy_JDtv6_iAhXvSRUIHR_AA7EQ6AEIMDAB#v=onepage&q=nine%20priestesses%20of%20the%20isle%20of%20sena&f=false

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *