Български автори,  Занаяти,  Оръжия,  Традиции,  Трако-Келтика

Два века преди Христа край Мездра е имало майстори на келтски мечове

06.03.2019г., автор: Марияна Гълъбова, http://www.medianews.bg, взето от:

http://www.medianews.bg/bg/a/dva-veka-predi-khrista-kray-mezdra-e-imalo-maystori-na-keltski-mechove

В Дома на науката и техниката във Враца, в препълнена зала доц. д-р Нарцис Торбов от Регионалния исторически музей на Враца разказа любопитни факти от древната ни история, акцентирайки върху откритите мечове тип келтски в Северозападна България.

В интересната си беседа археологът Торбов обясни, че историческите данни и откритите артефакти доказват, че най-голямата концентрация на въоръжението келтски мечове по Българските земи е била между реките Искър и Огоста. Край днешните град Мездра и село Паволче е имало оръжейници, които са изковавали от желязо мечове по келтски образец. В Националния исторически музей в София се съхраняват четири меча, които са открити в района на Мездра и са датирани от началото на втори век преди Христа.

Така са изглеждали келтите-с дълги мечове и пъстри щитове
Така изглеждали келтите – с дълги мечове и пъстри щитове

Келтските мечове, изковани от майстори, населявали района край днешна Мездра са в експозицията на Националния исторически музей заедно с върхове на копия, закачалки за ризници и други елементи от келтското въоръжение.

Доц д.р Торбов обясни за MediaNews, че тези ценни находки не са открити в археологически обекти, обследвани от археолози, а са доставени на музея от частни лица. Той не се нае да предположи дали са дарени, или продадени, но обясни, че според него са намирани в разкрити гробове, където освен мечове е имало и криви тракийски ножове и юзди характерни изключително за древните траки.

келтски мечове
Келтски мечове

„Голяма част от гробовете, в които са намерени споменатите артефакти са могилни, каквато е била погребалната традиция на траките. Намерените там мечове носят белезите на келтското въоръжение. Затова най-удачно е да се предположи, че сред установяването на келтското племе скордиски на територията на запад от река Тимок, са установени контакти между келтите и местните траки.

Тези контакти са били и военни, както и търговски отношения и покрай тях траките са възприели производството на келтските мечове“ – обясни археологът Нарцис Торбов. Той поясни, че тези мечове са келтски тип, носят формата на келтското въоръжение, но са местни и са произвеждани от тракийски майстори, включително и на оръжейници от района на днешна Мездра от средата на втори век преди Христа до първи век и преди периода на установяването на римската власт на юг от река Дунав и създаването на провинция Мизия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *