Български автори,  Ритуали,  Традиции

Какво не знаем за сватбения букет?

 12.05.2016г., автор: Македонка Шутова взето ог:

http://www.highviewart.com/cvetno/kakvo-ne-znaem-za-svatbeniya-buket-5419.html

снимка – Pinterest

Сватбата е нещо много специално за всяка жена и изборът на букет е също толкова важен, както роклята, обувките и чантата. Но откъде идва традицията булката да носи букет от цветя ?

• Сватбените букети съществуват от най-древни времена. В древна Гърция и Рим булките и младоженците са носели цветни гирлянди на врата си като символ на новото общо начало в новия им семеен живот.

• В традиционните булченски букети келтите слагали бръшлян  и билки.

• На сватбата на кралица Виктория билките в букета били заменени със свежи цветя. През Викторианската епоха свежите цветя станали тайните съобщения на вклюбените и всяко цвете имало свое собствено послание.

• Според някои историци носенето на букет е породено от нуждата на хубав аромат, който да неутрализира неприятната миризма на тялото по времето, когато хората не са се къпали толкова често.

В началото на XVII век хората са се къпели от време на време. Източници посочват, че през XV век някои хора се къпели през май и се женели през юни. И затова булките трябвало да носят букети…

• Друга причина за носенето на букети е за да държат настрани  нещастията, лошите мисли и да се предпазват от магии, като носят букети, в които има билки.

• В началото на XVIII век булките започнали да носят цветни букети, за да красят техния сватбен ден.

• В наши дни букетите са разнообразни и всяка булка избира букет oт цветя или най-различни материали, според характера, емоцията, роклята, настроението и темата на сватбата си.

Ето няколко различни варианта на красиви сватбени букети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *