Български автори,  Език,  История,  Келтски свят,  Традиции,  Трако-Келтика

Монетата на келтите бойи от типа Биатек

16.08.2011г., от https://apollon.blog.bg публикуван от apollon Авторна статията „The coin type Biatec – an analysis of the inscription: Д.Георгиев-Даков, взето от:

https://apollon.blog.bg/izkustvo/2011/04/01/monetata-na-keltite-boii-ot-tipa-biatek.720656

Монетите Биатек са от келтското племе „бойи“. Независимо от ясната връзка с римската монета, трите откъснати листа върху реверса са независим белег за възможна елинизация на монетосечението.

Като най-североизточния келтски етнос в Средна Европа боиите са могли да имат древни контакти на обмен с номадски племена от Азия, а както показва артефакта от бронз, принадлежащ към Халщатската култура ясно се вижда келтски воин с типично тракийско въоръжение.

„Листата“ са нумизматични артефакти на елинизираните тракийски племена, занимаващи се с лозарство и винарство. Бойите са могли да имат търговски контакти с траките по средното поречие на река Дунав. И макар траките да са типично конен народ от дълбоката античност, изображението на реверса на монетата не представя нито династично име на монарх, нито възможна рисунка на тракийски конник. 

Лингвистичният анализ на монетата не дава указание за връзка с келтското езиково наследство, нито с това на траките. Според езика на траките кон е esvas, а конник е mezena.

На келтски съществуват различни регионални лексеми за означаване на животното кон – на ирлански келтски кон е capall, на шотлански келтски кон е each, на уелски келтски кон е ceffyl или march, на корнуелски кон е Margh.

За всеобщо учудване на монетата фигурира надпис на име с тюркски езиков произход. Древнокелтската дума за кон е EQVOS. От тази дума след обеззвучаване е възникнало името на гало-келтската и в последствие римска богиня Епона – закрилник на коня и магарето.

На галски келтски кон е „epos“, а кобила „epa“. Надписът Biatec обаче носи в себе си санскритски елемент и никак не се отнася за име на владетел. Монетата показва много по-ранна инвазия и миграция на номадски племена от Азия, много преди появата на хуни и авари в Средна Европа.

На прабългарски теку е кон, а тагчи е конник с пряка връзка на тези лексеми с глагола тичам, препускам. В случая с Биатек става дума за точното описание и характеристика на буен, необуздан и препускащ кон. Монетата специално дава култов акцент върху коня, така както Епона е отразявала преклонението на келтите към това животно.

Върху монетите намираме по-рядко срещаното от всички емисии Биатек име Bussumarius (Bussurigius)- келтски бог известен от Алба Юлия в Румъния и Aktch Tash, Турция и име на келтско божество гигант – TITTO. Концепцията за връзка с етимологята на бойите на Юлиус Покорни с името Биатек е несъстоятелна.


Келтска монета от 1 век преди Христа

image
image
image
image

Q. Fufius Kalenus and Mucius Cordus -сходна монета

image
image

Бронзов артефакт – Плака от колан.

image

h

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *