Друиди,  История,  Символи

Ейвбъри – един мегалит, по-голям от Стоунхендж

08.10.2017г., от www.obekti.bg взето от:

https://www.obekti.bg/misterii/eyvbri-edin-megalit-po-golyam-ot-stounhendzh

Всички ние сме чували за Стоунхендж. Знаете ли обаче, че Ейвбъри/Avebury – мегалитният комплекс, разположен на около 40 км от тази популярна за туристите дестинация, всъщност е най-големият каменен кръг в Англия. Дори в Европа.

Външният кръг от каменни блокове в Стоунхендж е с диаметър около 33,53 м, докато диаметърът на външния кръг в Ейвбъри е малко над 305 м. Монументът в Ейвбъри първоначално се състоял от почти двеста камъка, т.е. много повече от блоковете в Стоунхендж, като външният вал е висок над шест метра и има обиколка от 1,21 км.

Хората на мегалитите построили изкуствени хълмове около Стоунхендж, като някои от тези впечатляващи възвишения са високи повече от три метра и имат диаметър над петнадесет метра.

Край Ейвбъри обаче може да се види една мегалитна могила, пред която всички останали бледнеят. Известна като Силбъри Хил, тя изглежда много внушителна със зашеметяващата си височина от 39,62 м и площ от 22,26 дка.Gallery Кой и защо построява Ейвбъри хендж? На този въпрос няма отговор. Но има много предположения – от древна обсерватория до място за жертвоприношения.

Guliver / iStockGallery През 17-ти век археолозите Джон Обри и Уилям Стъкли започват проучване на региона. През 30-те г. на миналия век Александър Кейлър, производител и търговец на мармалад, увлечен от археологията, продължава проучването.

Той купува земята в Ейвбъри, около която е открит праисторическия обект и реконструира голяма част от монумента, като издига отново много от заровените камъни.

Guliver / iStockGallery Поради по-слабата си популярност Ейвбъри е сравнително по-спокойно място за разходки както за туристи, така и за местните козички.

Guliver / iStockGallery Силбъри Хил – най-високата, праисторическата могила, създавана от човешка ръка в Западна Европа, от периода 2400-2000 г. пр.н.е.

Guliver / iStockGallery Имението Ейвбъри е превърнато в музей Guliver / iStock

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *