История,  Келтски свят

град Вормс, Германия

от http://wonders-of-europe.com взето от:

http://wonders-of-europe.com/destination/germany/moselle-valley/%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%BC%D1%81/

Катедрала Св.Петър – https://www.worms.de/en/tourismus/sehenswertes/
Coat of Arms of Worms, Germany | Worms, Worms germany, Germany
Лого на града – Pinterest

Вормс /Worms/ е град, разположен в провинция Рейнланд-Пфалц, западна Германия. Поради положението си между планините Донерсберг и Оденвалд, Вормс е сред най-топлите и сухите градове в Германия. Количеството валежи е сравнимо с това в Йерусалим. Градът се намира в непрекъсната конкуренция с Кьолн, Аугсбург и Триер за титлата „най-стария град в Германия“.

St Magnus’ Church (Magnuskirche) – https://www.worms.de/en/tourismus/sehenswertes/

Действително Вормс е град с богато историческо минало. Скотовъдци и фермери обитавали областта още преди 5000 г. преди Христа. На възвишение близо до града са открити гробове от различни епохи, част от които датират от Бронзовата ера.

Счита се, че Вормс е построен от келтите, които са му дали името „Борбетомагус“ – „селище до водна площ“ След тях около 3-4 век в земите на днешния град идват римляните, които пък го кръщават Civitas Vangionum.

През 5-ти век германското племе бургунди за кратко създават свое кралство край Вормс преди да бъдат пометени от хуните, предвождани от Атила. Историята им е в основата на анонимния епос от 12-ти век „Песен за Нибелунгите“, вдъхновила Вагнеровия „Пръстен на Нибелунгите“

Nibelungen Tower on the Nibelungenbruecke, Worms, Germany | Germany travel,  Worms germany, Germany river cruise
Nibelungen Tower – Pinterest

Сред владетелите, управлявали днешен Вормс, е император Карл Велики, който го превръща в своя зимна градина. Между 12 е 16-ти век властта над областта си оспорват различни епископи и градски управници.

През 1521г. именно тук Мартин Лутер защитава тезите си пред император Карл V, а градът става център на Реформацията. През 1689г., Вормс е разрушен от войските на Луи XIV и е френско владение от 1792 до 1814г. През Втората Световна война градът е почти напълно разрушен.

В центъра на стария град се извисява романската катедрала „Свети Петър“, където Мартин Лутер и призован от императорския парламент да се откаже от еретичните си убеждения.

Западният хор, по традиция запазен за императора, е пишно декориран. Създаденият от Балтазар Нойман през 18-ти век олтар краси източния хор. Недалеч от катедралата се намира и паметникът на Лутер, който изобразява реформатора сред негови съмишленици.

Luther Memorial (Lutherdenkmal) – https://www.worms.de/en/tourismus/sehenswertes/

Интересна забележителност на града е старият еврейски квартал. До Втората Световна война Вормс е една от най-старите еврейски общности. Днес в града все още съществува синагогата, която е построена през 11-ти век, и разрушена през 1938г., но след това отново възстановена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *