Български автори,  История

Какво не знаем за Викингите – Скандинавските пирати

април 2020г., от https://thebulgariantimes.com/ взето от:

Уважаеми приятели ! Винаги съм се чудил, колко позитивна представа или по-точно стереотип имаме за викингите, които са, както ми каза един приятел „сто пъти по-добри от келтите“. Е, май не е така. Приятно четене !

Много хора смятат, че викингите са националност. Всъщност те били нещо като военен съюз, който успял да разшири сериозно владенията си. Според някои версии викингите постигнали пика на своето могъщество около 9-11 век, но това трябва да се докаже.

Класическа заблуда е твърдението, че викингите били най-вече скандинавци – шведи, датчани, норвежци, естонци и пр. В действителност в техните отряди имало и балтийски славяни, които са вендите от исландските саги; западните славянски народи – руяните и вагрите, т.е. варягите, се прославили в редовете на викингите с нападенията си срещу Скандинавия и Дания около 12 век. Тази информация се е запазила в сагите, например в „Сагата за Магнус Слепия и Харалд Гили“.

Някои изследователи смятат, че викинг и варяг е едно и също. И това се доказва от голямото сходство между културите на първите варяжски управници – Рюрик, Синеус, Трувор и техните дружини, и културата на висшите слоеве в обществото на викингите. Франките наричали „нормани“ всичките „северяни“, включително славяните, фините и пр., а не само скандинавците.

Рогатите шлемове – най-голямата заблуда за викингите
Рогати шлемове имали келтите, а не викингите. В някои изображения от времето преди викингите са нарисувани воини в рогати шлемове, но те били единични и ритуални и ги носели жреците.

Що се отнася до викингите, има много погребения от тази епоха и в тях няма открит нито един шлем с рога; техните шлемове били кръгли, без рога. Може би рогати шлемове носели само кралете, а редовите викинги – по-прости шлемове или кожени шапки от дебела бича кожа.

Историята разказва, че викингите понякога използвали азиатски монети и предмети с арабски и мюсюлмански надписи.

През 2000 г. прочутият норвежки изследовател Тур Хейердал замислил да осъществи експедиция до руския град Азов. Той търсел доказателства за хипотезата, че прадедите на скандинавците, които оглавявал Один, дошли в страната си от донските степи.

До тази хипотеза прочутият норвежец стигнал, след като прочел една от древноскандинавските кралски саги – „Сагата за Инглингите“.

След като изучил материалите от Приазовието, Хейердал пише следното: „… Аз бях направо поразен, когато научих, че племената аси и вани са били реални народи, населявали тукашните места преди нашата ера…“

Международната експедиция, в която влязъл и приятелят сподвижник на Хейердал Юрий Сенкевич, продължила два сезона – през 2000 и 2001 г.; през 2002 г. Хейердал починал.

Какво открили по времето на експедицията?

Участниците в експедицията открили около 35 хиляди ценни артефакти, сред които три закопчалки за ремъци, които напълно съвпадат с тези, които носели викингите.

Хейердал смятал, че дори един факт е достатъчен, за да се започне пренаписването на историята. Защото според официалната гледна точка, всичко било точно обратното – норманската теория твърди, че варягите, които е прието да се смятат за скандинавци, донесли в Русия държавността.

Какво означава думата „викинг“ ?

Произходът на думата „викинг“ се извежда от три езика; в единия език тя означава „гребец на ладия“, в другия – „пират“, в третия – „поход“ или „онзи, който ходи на поход“.

В сагите от 13 век миналото на викингите е предадено в романтичен ореол. В Скандинавия ги наричали „храбреци“, които извършвали военни експедиции в чужди земи.

Издателство PACПEP

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *