Български автори,  История,  Келтски свят

ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: ЛОНДОН -СТОЛИЦАТА НА СВЕТА

от https://www.e-tours.bg/ взето от:

https://www.e-tours.bg/blog/%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD

Where is London? - visitlondon.com
https://www.visitlondon.com/things-to-do/visiting-london-for-the-first-time/where-is-london

Интересна дестинация избираме за поредното пътуване – Лондон- една от столиците на света и главен град на Великобритания.

Само в Лондон се говорят над 300 езика, така че тази мултикултурна атмосфера прави пътуването още по-вълнуващо. Уникална комбинация от етноси, култури и вероизповедания дава това неповторимо разнообразие, така характерно за Лондон.

Легендата разказва, че някога живял келтски крал. Неговото име било Луд и го сполетяла прокоба, че на него и на града ще се случат три големи нещастия -той обаче успял да ги прибере в един сандък, който бил поставен в Кулата на Лондон (Tower of London).

Легендата гласи още, че докато има още гарвани на кулата, то проклятието няма да излезе наяве. Затова се назначават специални хора, които да се грижат за гарваните и индиректно за благоденствието на града и хората в него.

Лондон няма високи сгради, градът е разлят, но е огромен, като само околовръстното му шосе е 122 мили и е най-дългото в света. Лондон има 4 огромни летища, 8 железопътни гари, най-старото метро в света. Открито е през 1863 г.и има 270 спирки. Мрежата му покрива 402 км. и превозва годишно 1.1 милиард пътници.

Центърът на Лондон е площад Трафалгар (Trafalgar Square). Там, върху църквата „Св.Мартин“ има плакет, показващ нулевият километър. В околностите се намират няколко безплатни музея, за които ще са нужни дни, за да бъдат разгледани.

Това са Националната художествена галерия (National Gallery), Британският музей (British Museum ) и Природонаучният музей (Natural History Museum ). Средната дължина на всяка една от тези сгради е в рамките на 4-5 км., като са изложени толкова много артефакти, че препускането е почти невъзможно.

В Националната художествена галерия са изложени произведения на Ван Гог, Реноар, Леонардо да Винчи, Микеланджело, а галерията се посещава от 5 млн. души годишно. В Британския музей са събрани много повече артефакти от Египет, колкото има в самия Египет, например. Музеят има десет раздела, в т.ч. доисторически, египетски, гръцки, римо-британски, средновековен, ренесансов, източен, нумизматичен и др.

В Природонаучния музей са изложени модели на същества изчезнали преди милиони години, както и интересни експонати от световната флора и фауна. Темза, която е най-голямата река в Англия, пресича Лондон и е със съществено значение за страната, защото по нея преминават множество търговски и круизни кораби, но не по-малка атракция от самата река са мостовете, свързващи двата бряга. В днешно време техният брой е 24, като всеки се отличава с интересна архитектура и има своята история.

Тауър Бридж (Tower Bridge ) е най-известният мост и е един от символите на Лондон. Намира се близо до Лондонската кула и затова носи нейното име. Подът му е стъклен и това дава възможност на пешеходците да се насладят на гледката под краката си. Мостът е на две нива и има подвижна част, която се повдига при преминаване на високи кораби.

Друга забележителност е Биг Бен (Big Ben ). Това не е името нито на кулата, нито на часовника, а на 13-тонната камбана вътре в часовника. Камбаните са четири, но тази е най-голямата.

Кулата би трябвало да е известна под името „Кулата на Елизабет“, но историята разказва, че при именуване на камбаната архитектът на кулата – Бенджамин Холл или Бен Холл, който бил едър мъж, превземайки със сетни усилия всичките 334 стъпала до покрива на кулата, се спрял изморен до камбаната, а един от поканените журналисти ги сравнил по размери и така дошло името.

Бъкингамският дворец е място, което събира изключително много хора, особено, когато предстои смяна на караула- почетна традиция, която англичаните спазват стриктно. Кралското семейство носи сериозни приходи, а всяка новина – независимо дали е добра или лоша около живота на членовете му е отлична реклама в маркетингово отношение, както за монарсите, така и за града.

В двореца има 600 стаи и 800 души персонал – от градинарите до куриерите за кореспонденция. Личните покои на монарсите са недостъпни за туристите. Катедралата „Св.Павел“ (St.Paul’s Cathedral), която има вторият по големина купол в света (110 м) също е интересно място за посещение, както и Музеят на мадам Тюсо, където са изложени восъчни копия на световни личности, Бейкър стрийт, където има музей на героя на Артър Конан Дойл – Шерлок Холмс.

Забележителност, която малцина пропускат е Лондонското око (The London Eye). Другото му название е „Колелото на Миленума“, тъй като е построено през 1999 г., за да бъде посрещнат новия век. По това време е било най-високо в света (135 м), но от 2006 г. в Сингапур има колело с доста по-голяма височина – 165 м.

Прозрачната капсула, която побира около 15 души се върти толкова бавно и е толкова стабилна, че човек не изпитва никакви притеснения.

100 театъра има в Лондон, над 64 огромни парка, множество гори са разположени точно в сърцето на града. Климатът е почти постоянен, няма ги стряскащите температурни разлики и само влагата може донякъде да повлияе на доброто самочувствие.

Затова е без значение кога точно човек ще избере да посети Лондон. Скъп град е, но кой голям град в света не е. Много интересни личности са свързани с Лондон.

Голям брой руски олигарси са го избрали за местоживеене, купувайки скъпи имоти там. Независимо от коя нация е човек, няма как да не намери своето лично пространство в Лондон

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *