Изкуство,  История,  Келтски свят,  Традиции,  Храна и Кухня

КЕЛТСКИЯТ ЧАЙНИК ОТ БЪРНО

29.04.2020г., от Ивайло Лазаров ivobg.net взето от:

http://www.znambg.com/index.php?news=319&z=%D0%9A%D0%95%D0%9B%D0%A2%D0%A1%D0%9A%D0%98%D0%AF%D0%A2+%D0%A7%D0%90%D0%99%D0%9D%D0%98%D0%9A+%D0%9E%D0%A2+%D0%91%D0%AA%D0%A0%D0%9D%D0%9E

Сградата на Моравския музей (вдясно).

Чайникът от Бърно-Маломержице е най-интересната и най-важна находка от келтската гробница, открита през 1941 г. на територията на Чехословакия, в моравския град Бърно.

Келтският чайник е открит на 1 май 1941 г., от работници по време на изкопна работа в района, преди археологическите изследвания на гробницата, чиито проучвания започват през същата година, по време на изграждането на товарна гара в Маломержице, район на Бърно. С чайника те намират и други метални предмети, които по-късно биват закупени от Моравския музей

Комплектът се състои от 16 парчета от излят бронз, предимно ажурни, и 13 малки парчета ламарина с релефна украса; комплексът се допълва от 38 бронзови гвоздея, с които апликациите са прикрепени към дървена основа.

В отделните произведения на комплекта има редица изображения, които принадлежат към основните елементи на келтското изкуство.  Отличителна част от комплекта е дръжката на капака под формата на змей-грифон с глава на фламинго и стилизирана глава на друга птица от противоположната страна на кръга. 

Издълженият отвор на чайника е заобиколен от големи ажурни фитинги, съчетаващи антропоморфни, зооморфни и растителни мотиви, с двойна животинска маска – вероятно във формата на алпийски козел, чиито рога обграждат тялото на съда и на отсрещната страна попадат в стилизираната глава на друго рогато животно. 

Кракът на чайника, отделен от тялото с масивен пръстен, е украсен с три палмовидни фитинги и един фитинг с две противоположни човешки маски. Най-забележителни са двата големи ажурни фитинга от двете страни на изпъкналостта на тялото на чайника, които, подобно на фитингите на тръбата и малкия удължен фитинг под дръжката на чайника, имат функция на обръч, сглобен от няколко дървени парчета, чрез който държат заедно тялото. Тези ажурни фитинги са съставени от преплетени тела от стилизирани дракони с птичи глави и големи човешки очи. 

Съществува хипотеза, според която разположението на очите в мрежата от драконови тела може да се идентифицира със съзвездията на небето, видими в широчината на Бърно около 280 г. пр . н. е.,от едната страна със звездите на Летния триъгълник на лятното неб, а от страната срещу съзвездието Телец на зимното небе, малкия удължен фитинг, поставен под ухото на съда, може да се идентифицира със съзвездието Близнаци.

Келтският чайник от Бърно-Маломержице.

Чайникът от Бърно-Маломержице е един от най-красивите образци на келтското декоративно изкуство. Този предмет очарова с перфектното майсторство на взискателното намерение на автора – възвишената форма на чайника, която е вдъхновена от вазите на краката (няколко от тях са открити в гробницата в Маломержице), е допълнена от впечатляващ набор от първоначално проектирани и сложно изработени бронзови детайли. 

Още по-важно е обаче посланието на символите, съдържащи се в украсата: човешки маски, стилизирани форми на митични животни или мотивът на отворени очи, повтарящ се главно в възловите точки на мрежата, образувани от драконови тела и символизиращи звездното небе (звезди – „очи на нощта“). 

Всичко това – съвършенство и сложност на изпълнението, наличието на мотиви с дълбока  символика, разположен в средата на гробището и определено отделяне от други гробове, показва, че товае е бил изключително важен артефакт, който несъмнено е играл важна роля в различни церемонии или мистерии. 

В непосредствена близост до некропола няма други гробове, което води до извода, че мястото на съхранение вероятно е било маркирано, подчертано или оградено по някакъв начин – може би чрез могила, ограда или друго. Неясно е и дали фактът, че повечето гробове около мястото, където е намерен чайникът, са мъжки, но не и военни, има някакво значение.

Цялата находка се съхранява в колекциите на Моравския музей  в Бърно. Поради своята уникалност и уязвимост (ажурните части са много крехки) оригиналният предмет се ескпонира само по изключение, а негоната археологическа експозиция в Моравския музей представя перфектното му копие, включително триизмерна реконструкция на съда. 

Независимо от това, комплектът се явява част от престижни общоевропейски и световни изложби на келтите, например през 1991 г. във Венеция, през 1993 г. в Розенхайм, през 1998 г. в Токио, 2001 г. в Авила, в през 2009 г. в Берн, в Прага – на изложбата „Съкровищата на Моравия“ , проведена в периода от септември 2010 г. до 7 юли 2011 г., когато Националният музей е бил затворен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *