История,  Келтски свят

Женева е древно келтско име

Часовници от цветя, автомобили-бижута, фондю…

13.11.2008г. взето от:

https://www.infotourism.net/index.php?t=3358&m=2

Travel Guide Geneva - Plan your trip to Geneva with Air France Travel Guide
https://www.airfrance.fr/travel-guide/geneva
В  нейния кантон живеят общо  400 000 души от 160 националности, а градът е седалище  на многобройни  международни  организации  като   „Червения кръст”, Европейското седалище на ООН, Европейската организация за атомна енергия, Международният съюз за телекомуникации, Световната метеорологична организация,което  я прави  оживена дестинация за делови туризъм.  Но не само това. 

Градът  сякаш е създаден  не като място  за живеене, а за почивка. По тази причина много  световни  знаменитости са предпочитали  да останат  тук –  Чарли Чаплин, Жорж Сименон, Одри Хепбърн, Шарл Азнавур, Ален Делон, Питер Устинов,  короновани особи и нефтени олигарси…

Градът  носи древно келтско име, споменато за първи път в описанията на войната нва Юлий Цезар в  Галия. През 9-и век градът  става столица на Бургундия, през  16-и век тя се превръща в център на калвинизма. 

Знаци от Реформацията могат да бъдат видени в катедралата Свети Пиер с нейния медно-зелен, както и в архитектурата и атмосферата на Стария град. Едно от най-важните събития в историята на града се нарича Л`Ескалад  – падането на стените.

Това събитие отбелязва  последният опит на Савой  пред 1602 г. да завладее града. Всяка година през  декември  тази победата се отбелязва в стария град с демонстрации, конни паради и топовни изстрели. 
 Освен  впечатляващия Автомобилен  салон, който  събира  през  март  всички почитатели на  луксозните  автомобили,  в града се провеждат още множество  събития и фестивали. Пролетните празници  са придружени с  шествия на маски и карнавали.

Музикални фойерверки отбелязват през  август  празника на града.  През септември, по време на Фестивала  на реколтата, в женевското селце Russin се провежда и Фестивал на виното. Освен дегустацията на местни  сортове, в  него са включени  и множество спектакли и концерти. „Лучен пазар” и народни веселия пък  са характеристиката на есенния панаир  през  ноември.  

Какво още в Женева?   Фонтанът в езерото, часовникът от цветя, катедралата „Сен Пиер“, монументът „Брунсвик“, Паметникът на реформаторите, музеите на архитектурата, историята на изкуствата, часовниците “Патек Филип” са само част от забележителностите.

Дори и да не следвате задължителния туристически маршрут и решите да се шляете без посока, пак ще откриете страхотни гледки и вашите места в този забележителен град. Може да го правите пеша или  с градски транспорт, който е точен като  швейцарски  часовник.  /Билет за един час е  три франка,  има и различни карти/.

Истинско  удоволствие  е велосипедния тур  покрай обаятелното Женевско езеро, където в ясен ден можете да видите покрития със сняг връх Монт Бланк.

Може да наемете возилото от железопътната  спирка Gare de Cornavin –  23 швейцарски франка за половин ден. 
Изберете маршрут от  английска градина Jardin Anglais  с   прочутия 5-метровия  часовник, направен от цветя,  по вълнолома, към  Jet d’Eau, един от най-големите фонтани в света, който изхвърля 140  метрова струя  вода  над  езерото. 
Отбийте се в  Институт и музей на Волтер.  В своята  вила Palladian, разположена в прекрасна  градина,  Волтер  създал и популяризирал идеите си,  превърнали се във запалителната смес  на Френската революция.

В Музеят за изкуство и история може ца направите  разходка в историята на изкуството –  сред произведения на Реноар,  Моне, Сезан, Ван Гог , Пикасо и  швейцарски художници  като Франсоа Дидей .

Dernière visite du Palais des Nations avant les travaux | Tribune de Genève

Двореца на нациите (Palais des Nations) изаобикалящия го парк Parc de L’Ariana с известните му пауни, ще видите,  ако се включите в  едночасовата обиколки – провеждат се на всички от 15-те официални езика на организацията.  
Старият град може да разгледате не само на дневна светлина, но и вечер. По тесните средновековни улици  ще стигнете до сърцето му Place du Bourg-de-Fours, бивш средновековен пазар. Днес той е ограден от дузина ресторанти и кафенета. Тук, или в друг ресторант по ваш  избор, задължително трябва да опитате  фондю. 

Ресторант  les Armures например се смята за местната  фондю-институция.  Думата е френска и  означава „стопявам“. Ястието обаче е швейцарско  – в дълбок керамичен съд или бакърен тиган се е загрявало сирене, в което се е топи забоден на хапки хляб и се е консумирало заедно с тръпчиво бяло вино.

Restaurant les Armures, който е направен от дървени греди и е с мускети на стената, се намира в горната част на Стария град, около хълм, извисяващ се над левия бряг на езерото. Това е част от туристическата  ви програма в Женева, но за да я планирате и преживеете,  първо трябва да пристигнете до тук. 

Има различни форми и начини за това.  Най-интересно  е  пътуването с кола, най-удобното – със самолет. Разстоянието  е  около 4000 км. След Калотина и донякъде Сърбия,  пътищата са много добри, но спазването на правилата са много строги и трябва да внимавате. 

Вторият  проблем за шофьорите  се нарича Италия, където  по пътищата се провежда истинско автомобилно рали. Официално ограничението по магистралите да е 130 км/ч., но италианците  приемат това за минимална стойност.Въпреки това, постарайте се да не пропускате прекрасните гледки.    
2020 Heavy Goods Vehicle Tolls for the Mont Blanc Tunnel - Easytrip  Transport Services

Преминаването през тунела „Монблан“, откъдето е най-краткият маршрут за Женева, е едно от най-стресиращите преживявания по целия път. След трагедията от 1999 г., когато при пожар след катастрофа в него загиват 39 души, мерките за сигурност са драконовски.

Кара се със скорост между 50 и 70 км/ч., забранено е  доближаването на предния автомобил на по-малко от 150 метра. На влизане в Швейцария се подгответе за щателна проверка и учтив разпит.  Другият неприятен момент е, че за да се движите по пътищата на Швейцария, се нуждаете от винетка, която струва 40 швейцарски франка.

От тук започва обаче Швейцарското ви пътешествие: където кравите „Милка” са по-красиви от  рекламите, а чистотата  и реда  изглеждат толкова невероятни за изумения българин, колкото за швейцареца идеята, че България може да се нарича  „Швейцария на Балканите”. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *