Български автори,  История,  Келтски свят

10 невероятни неща, които трябва да видите в Шотландия

22.03.2018г., от https://profit.bg взето от:

https://profit.bg/svezho/10-neveroyatni-neshta-koito-tryabva-da-vidite-v-shotlandiya/

10 невероятни неща, които трябва да видите в Шотландия

Дълго засенчвана от съседката си Англия, днес Шотландия вече не е тайна. От древни замъци до изчезнали вулкани и, да, уиски обиколки, вижте някои забележителности и приключения, които не трябва да пропускате тук.

Остров Скай

Най-големият остров във вътрешните Хебриди, остров Скай е известен със своите живописни рибарски селища, средновековни замъци и уникално зелени пейзажи.

Експресът за Хогуортс

Фенове на Хари Потър, това е за вас – Jacobite, който работи всяко лято от 1984 г. насам като част от железопътната линия West Highland, е изиграл ролята на „Хогуортс експрес“ във филма за малкия магьосник.

Игрите Хайленд

Провеждат се всяка пролет и лято в цялата страна. Игрите са празник на всички –  шотландци и келти. Тук има гайди, забавления, танци и традиционни шотландски спортове като хвърляне на чук или хвърляне на дънери.

Лох Нес

Всеки е чувал за чудовището от Лох Нес, но всъщност това е езеро, за което се носи легенда, че в него живее чудовище. Откроява се с красотата на заобикалящата го дива природа.

Каландски камъни, Външни Хебриди

За колекция от каменни паметници, издигнати преди около 3000-4000 години, се смята, че са били използвани за отбелязване на значими точки в лунния цикъл. Според един мит обаче, те са вкаменени гиганти, които отказват да се обърнат към християнството.

Архитектурата на Единбург

Edinburg United Kingdom | Edinburgh scotland, Scotland travel, Edinburgh
Pinterest

От блестящата, модерна сграда на Шотландския парламент до големия замък Единбург архитектурата на града е толкова красива и разнообразна и си струва най-малко един ден обиколка. Старият град в Единбург и новият град са включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО и са вдъхновение за дизайна на Джордж Гибсън за Магьосникът от Оз.

Глазгоу

Единбург може да е официалната столица, но Глазгоу е де факто столица на културата на страната: тук ще намерите Шотландската опера, Шотландския балет, Националния театър и множество световно известни музеи и галерии.

Уиски дестилерии

В Шотландия малко неща са по-изтънчени и незабравими от пиенето на уиски, докато се наслаждавате на природата. Посетете един от петте района, в които се произвежда уиски (Campbeltown, Highland, Islay, Lowland и Speyside), за да го разберете.

Изкачване на вулкан

Катеренето на върха на изчезналия вулкан е рядко удоволствие. А още по-уникално е да можеш да се разходиш по върха на изчезнал вулкан и да имаш изглед към столицата.

Катедралата Сейнт Андрюс

Построена през 1158 г., тази римокатолическа катедрала днес е до голяма степен разрушена. Тя остава най-голямата църква, която някога е била строена в Шотландия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *