История

12 от най-красивите пътища в света

от https://autospot.bg, взето от:

https://autospot.bg/%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%BE/12-%D0%BE%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%B8%D1%89%D0%B0-%D0%B2-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0

От крайокеански магистрали до величествени планински проходи, и от живописни маршрути през национални паркове, до мостове над големи водни участъци – пътищата са кръвоносната система на всяка страна. Да направим заедно тази своеобразна обиколка на света, по някои от най-красивите автомобилни маршрути.

Отправна точка може да ни бъде всеки един от величествените старопланински проходи, напред към Румъния.

1. Трансфъгърашкото шосе, Румъния

Трансфъгърашкото шосе пресича Карпатите, свързвайки историческите области Влахия и Трансилвания. Изграден е по времето на Чаушеску с военни цели.

Пътят е дълъг 90 км и предлага изключително атрактивно шофиране през планинската област Фъгърашки планини, изкачвайки се на 2034 м надморска височина. Изпълнен е с остри завои и тесни виадукти, както и живописни гледки към заобикалящите го върхове. 

2.Атлантически маршрут, Норвегия (Atlantic Road, Norway)

Уникалният атлантически път с дължина 8.2 км, минава през западното крайбрежие на Норвегия. Той свързва Аверьой с континента и включва 12 моста, съединяващи отделни късчета земя.

Цялата отсечка между Bud и Kristiansund разкрива впечатляваща крайбрежна природа, култура и история.  Пътят ще отвори всичките ви сетива и ще ви остави спомени за цял живот.

3.Пътят на троловете, Норвегия.

Той се простира между планински върхове в Западния норвежки регион и е една от най-популярните атракции в югозападната част на страната.

Дълъг е 106 км, много тесен – на места не повече от 3,3 м – и има 11 остри завоя. Пътят свързва град Кристиансънд и Мълде, най-гъстонаселените центрове на областта Мере – Ръмсдал, разположена в област с фиорди. 

4.Пътят през Шотландските планини

Ако се отправите от Глазгоу по магистрала А 82 ви очаква кръгов маршрут, който ще ви преведе през 300 невероятни км осеяни с езера и замъци.

На около час път с кола на северозапад се намира проходът Rest And Be Thankful – Почини си и бъди благодарен. Той е изходната точка към древното келтско кралство на Далриада. Минавайки през тази своеобразна порта към миналото, проблемите започват да изглеждат незначителни. Това е Тир На Ног – келтската земя на вечна младост, красота, здраве, изобилие и радост.

Оттам пътят отвежда към езерото Лох Ломонд, което е най-голямото сладководно езеро в Шотландия. При южния му край се намира националният парк Queen Elizabeth Forest Park. От Тарбет, разположен по средата на езерото, по път А 83, се стига до Инверари, където ви очаква обвеян в легенди замък.

5.Исландия, Околовръстен път

Нищо не би могло да се сравни с пътуването от тук – активни вулкани, сини айсберги, ревящи водопади и северното сияние над околовръстния път на Исландия.

1500-километровия околовръстен път на Исландия ще зареди ума и духа ви на всички нива. Ще имате възможност да се насладите на красиви водопади, глетчери, спиращи дъха романтични фиорди, безброй извори и езера.

Ако искате да изживеете приключението на живота си, минете по този  път. Трудно могат да се опишат с думи природните картини и чудеса на това място. Зад всеки следващ завой изникват по-необикновени и завладяващи пейзажи, който няма да видите другаде.

Шофирането по Околовръстния път на Исландия ще ви отведе до бълбукащи геотермални извори, искрящи дъги, красиви коне, бурни водопади и скалисти планини в един и същи ден. Северно сияние ще разлее магията си върху вас и вече никога няма да бъдете същите.

6. Going to the Sun Road, Монтана, САЩ

Пътят е завършен през 1932 г. и пресича на изток и запак Glacier National Park. Минава през различни терени –  от големи ледникови езера и кедрови гори в по-ниските долини, към алпийския връх на прохода, където ветровете пируват.

7. Ruta 40, Аржентина 

Ruta 40 е най-дългият път в Аржентина и един от най-големите в света. Той е дълъг 4800 км и върви успоредно с Алпите. Минава през 20 национални парка, 18 големи реки и редица планински прохода. В най-високата си част е 5000 м надморска височина.

Вие се през слабо населената територия в западната част на страната. Голямо изживяване е и тук ще разберете какво всъщност представлява свободата.

8. Chapman’s Peak Drive, Кейп Таун, Южна Африка

В югозападния край на Южна Африка на брега на Атлантическия океан се простира 9-километровият път. Пълзящ през 114 завоя, пътят се изкачва по скалистия бряг към връх Чапман на 593 м надморска височина. От там се разкрива 180-градусова гледка към океана и крайбрежната природа. Заради такива моменти си заслужава да се живее.

9. Great Ocean Road, Австралия

Пътят върви по протежение на югоизточното крайбрежие на Австралия в продължение на 243 км. Изграден от войници между 1919 и 1932 г., той представлява най-големия военен паметник в света, посветен на жертвите на Втората световна война.

Пътят е важна туристическа атракция в региона, вие се успоредно на брега и осигурява достъп до уникални забележителности.

10. Guoliang Tunnel Road, Китай

Тунелът Guoliang е издълбан по дължината на планина Тайхан в Китай. Намира се в провинция Хенан.

Долината, в която се намира Guolinag е заобиколена от високи планини, откъснати от цивилизацията. През 1972 г. група селяни правят план на бъдещия път в планината. Проектът е започнат от 13 селяни, някои от които загиват по време на строителството. Тунелът е дълъг 1,2 км, висок е 5 м и е широк 4 м.

През 1977 г. тунелът е открит за движение. Изграждането му е постижение за местните жители и прави възможна комуникацията им с останалата част от страната. Когато Китай отваря границите си за чуждестранни туристи, тунелът се превръща в атракция, не без основание.

11.Каракорумско шосе, Китай и Пакистан 

Високопланинското международно Каракорумското шосе минава по древния път на коприната и свързва Китай и Пакистан. Пътят пресича различни културни области и ландшафт на 4 планини – Памир, Каракорум, Хималаи и Хиндукуш.

Шосето минава близо до няколко 8-хилядника, между които и Нанга Парбат. При граничния проход Хунджераб, е най-високата му точка от 4693 м надморска височина. Това прави Каракорум най-високо разположения павиран международен път в света.

Строителството му продължава от 1966 до 1986 г. и отнема живота на 810 пакистански и 82 китайски работници, в следствие на лавини или падане в пропастта.  Пакистанската отсечка от пътя е с дължина около 1050 km, а китайската – около 230 km. През зимата пътят е много опасен и остава затворен.

12.Пътят към Джебел Хафит, ОАЕ

Планината Джебел Хафит е втората по височина в Емирствата. Пътят криволичи в продължение на 12 км. Пътят е подходящ, както за автомобили, така и за опитни велосипедисти.

Дължината му е 11,74 км, има 60 завоя тип фиба и се издига на 1219 м надморска височина. Пътят води до хотел и дворец, собственост на местните управници и е превъзходен вариант за незабравимо преживяване в пустинята.

И отново у дома през Странджа, където макар и след всичко видяно целуваме земята, смирени пред хубостта и прелестта и, несравними с нищо на света!


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *