Български автори,  Традиции,  Храна и Кухня

Ирландска вечер с картофи и ирландско уиски

22.06.2012г., автор: Вергиния Генова, взето от:

https://www.az-jenata.bg/a/3-gotvarstvo/15045-irlandska-vecher-s-kartofi-i-irlandsko-uiski/

Ирландската вечер може да бъде много забавна и весела за цялото семейство. Знаете, това е страна на древните келти и викинги. И разбира се на всеизвестния празник на Вси светии.

Ирландците имат бурна и не съвсем радостна история. Когато английските нашественици са завладели страната на келтите, те са прогонени от плодородните си земи и е трябвало да се задоволят с каменистата част на острова.

И оттам идва тяхната традиция да отглеждат и ядат предимно картофи, което ги сближава с нашата кулинарна традиция. И ние волю-не волю похапваме повече картофи, въпреки че сега като и не си ги садим, ни излизат доста по-солено.

Така че като национално ирландско ястие можем да впишем картофите. И каквото и да сготвим от картофи, може да мине за ирландско, ако е полято с тъмна бира. Но, ако искаме да е истинско ирландско то може да опитаме да направим хляб от картофи Farls или картофени палачинки Boxty.

Boxty - Irish Potato Cakes Recipe
картофени палачинки Boxty
https://www.thespruceeats.com/boxty-irish-potato-cakes-recipe-1809575

Не знам колко от вас са пробвали хляб от картофи, но сега мисля, че е денят да опитате. Предлагам хляб, вместо палачинки – защото палачинките от картофи се пържат в доста мазнина и не е особено здравословно и подходящо за летните жеги.

Как да направите хляб от картофи?

1.Взимате около половин килограм картофи, обелвате ги, нарязвате ги на кубчета, защото така се варят по-лесно, сварявате ги и ги правите на пюре.

2.След това поръсвате със сол, добавяте две супени лъжици краве масло, 2 яйца и бъркате.

3.Добавяте и една чаша брашно или повече, докато не получите еластично тесто.

4.Ирландската препоръка е да разточите тестото, да направите кръгчета с чаша и да ги пържите, докато не станат златистокафяви.

Irish potato bread recipe - All recipes UK
Картофен хляб Farls
http://allrecipes.co.uk/recipe/39491/irish-potato-bread.aspx

Аз съм установила, че каквото може да се пържи, може и да се пече, така че може да опитате и във фурната – по-бързо е, по-лесно и по-здравословно.

Е, който е бил в Ирландия може да даде и по-добро предложение.

Освен картофи в ирландската вечер може да включите агнешко или морски дарове и се получава доста богата вечеря.

И разбира се, дори да не сервирате нищо от предложеното, едно отлежало ирландско уиски ще направи всяка вечер по своему ирландска.

А за децата? За децата може да организирате летен карнавал, с който да отбележите Ирландската вечер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *