История,  Митология

10 дестинации на митове и легенди

от http://www.nakade.info взето от:

Светът крие много кътчета, натрупали хиляди истории през вековете.

Именно това са местата, които раждат митовете и легендите на различните култури, пише туристическият портал lonelyplanet.com.

Пригответе си компас и карта и ни следвайте в десетте места, уловени по-силно чрез човешкото въображението, от която и да е карта.

Занзибар, Танзания

Когато чуем Занзибар си правим асоциация с Хиляда и една нощи, където сред прозрачни воали се крие султанският харем от подбрани хубавици. Е, в този случай не сме далеч от истината.

През 12-ти-15-ти век Занзибар се превръща в голям търговски център, който праща кораби натоварени с роби, злато, слонова кост и дърво към Азия и извън нея. В последствие султанът на Оман се мести там и създава голяма плантация за подправки.

Днес арабското влияние на острова е вече минало, но то сякаш все още витае във въздуха заедно с аромата на екзотични подправки.

Ел Дорадо, Колумбия

Lake Guatavita,Colombia, travel places Lake Guatavita,Colombia, Lake  Guatavita,Colombia tour destinition list
Wikipedia

Дълбоко в джунглата на Амазонка се крие „златният град” неоткрит и до днес. Когато достигат бреговете на Колумбия през 1500 година, испанските завоеватели се втурват да търсят легендарното „царство от злато”.

Те тръгват от Андите, минават през горите на Перу и Гвиана и предават мисията си едни на други в продължение на два века. Никой не успява да намери митичния град, може би защото той има способността да изчезва за недостойните да го видят.

Долината на царете, Египет

Valley of the Kings , Egypt – Tourist Attractions | Egypt tours, Aswan,  Egypt
Pinterest

На западния бряг на Нил, срещу град Луксор, се намира едно от любимите места за почивка на фараоните. От Рамзес до Тутанкамон, всички са обичали отмората на брега.

От управлението на тези могъщи фараони (1500-1000 пр. Хр.) по брега остават много забележителни паметници на древноегипетската архитектура. Градът изобилства на съкровища и неразкрити тайни, които носят проклятието на фараоните за натрапниците.

Ийс, Франция

According to the legend princess Dehut became a mermaid.
Съгласно легендата принцеса Дахут е станала русалка
https://www.ancientpages.com/2016/11/28/mythical-submerged-city-of-ys-europes-own-sodom-and-gomorrah/

Всичко тръгва от там, че келтската принцеса Дахут /Dahut/ моли баща си крал Градлон /King Gradlon/ да й построи град край морето. За да предпази града от високите вълни, кралят нарежда да бъдат построени високи стени към морето. Единственият вход през стените била месингова врата и само кралят имал ключ за нея.

През това време принцесата прекарва всяка нощ с нов любовник, който убива на сутринта и хвърля през стената. Легендата гласи, че накрая Дахут била надхитрена от демон, който я убеждава да открадне ключа за портите и да ги отвори. Тя наводнява целия град и всичките му жители се давят при инцидента. Единствен жив остава кралят. Сега разрушеният град се намира под залива на Douarnenez, един от популярните крайбрежни градове в Бретан.

Троя, Турция

https://nstatic.nova.bg/public/pics/nova/article/980x551_1566482386.jpg
https://nova.bg/news/view/2019/08/22/260569/%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%8F-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B6%D0%B5-%D1%81-600-%D0%B3-%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4

Когато чуем Троя веднага си представяме Троянската война, Хубавата Елена, Хектор и Троянския кон. За съжаление градът е изравнен със земята по време на войната. От него остават само останките на малко постройки и храмове, които могат да се видят и днес в северозападна Турция.

Каракорум, Монголия

Karakorum | ancient site, Mongolia | Britannica

Преди да тръгне да завладява света, Чингис хан прави свое имение в Каракорум през 13-ти век. Градът се превръща в монголска столица и става известен като Империята на степта. Уви, славата му не продължава дълго и след 30 години градът е разрушен. Днес посетителите трябва да дадат воля на въображението си, за да си представят безкрайните бели стени обикалящи града.

Картаген, Тунис

Carthage | History, Location, & Facts | Britannica
https://www.britannica.com/place/Carthage-ancient-city-Tunisia

Картаген, който се намира в покрайнините на днешен Тунис, е бил град-държава супер сила и враг на Рим през 3-ти век пр. Хр. Неговата сила се състояла във финикийските кораби, които патрулират по Средиземно море и армията от слонове, предвождана от Ханибал.

Но те не успяват да удържат за дълго римляните, които завземат града и го застрояват наново. Днес там могат да се видят останки от римската цивилизация като бани, цистерни и базилики.

Тимбукту, Мали

Life in Timbuktu: how the ancient city of gold is slowly turning to dust |  Cities | The Guardian
https://www.theguardian.com/cities/2014/sep/16/-sp-life-timbuktu-mali-ancient-city-gold-slowly-turning-to-dust

Станал нарицателно за „място накрая на света”, Тимбукту всъщност е един от търговските връзки, свързващи Западна Африка и Средиземноморието. Всичко, което е трябвало да направите за да получите свои роби, злато или слонова кост тогава, било да се качите на камила и да се присъедините към някой от керваните, преминаващи през Сахара.

Така след дни на непоносима горещина, редуващи се с пясъчни бури и умопомрачителна изолация, вие ще стигнете крайната си цел – Тимбукту.

Днес градът само загатва за бившото си величие на търговски кръстопът.

Авалон, Англия

glastonbury #iselofavalon A walkabout in the beautiful Isle of Avalon,  Glastonbury Somerset. - YouTube
YouTibe

Авалон е град от келтските легенди, който асоциираме с крал Артур, рицари, кръгли маси и магически мечове. Легендите разказват за краля, който ще се върне размахващ Екскалибур и Светия Граал, за да обедини страната си, която се нуждае от него.

Днес на мястото на Авалон се намира Гластънбъри. Градът привлича много фенове на спиритуалното, които си купуват кристали, посещават медиуми или участват в културни срещи.

Шамбала, Тибет

https://impressio.dir.bg/lyubopitno/koi-sa-duhovnite-izbranitsi-na-mistichnata-shambala

Царството на Шамбала се крие някъде из покритите със сняг върхове на Хималаите. В китайски, руски и тибетски митове за него се говори като за обител на свръххора, подобни на Тайните учители на Блаватская.

Според митовете, то е мирна и чиста земя на будистите и само просветените могат да я достигнат. В ранни будистки текстове Шамбала се споменава като извор на езотерична мъдрост.

Има много митове за неговото местонахождение. Китайците сочат планината Кунлон, предания от Близкия изток — Алтай. Изследователи се опитват да намерят „свещената земя”, но безуспешно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *