в чужбина,  Келтски празници,  Келтски свят,  Традиции

Хогманай – традиционно безумие на добрата шега в края на годината

взето от:

https://www.nasamnatam.com/statia/Hogmanai_tradicionno_bezumie_na_dobrata_shega_v_kraia_na_godinata-1961.html

Това е националният празник в цяла Шотландия, празнуван с особена жар в Единбург. Това е годишното кейли (ceilidh), Голямото събитие, когато текат забавления в къщи, пъбове и общински сгради.

Хогманай, Единбург, Шотландия

В Единбург това е също най-големият европейски стрийт-парад с песни и танци, който трае цяла нощ и до късно сутрин. Неговата най-силна традиция, неразривно свързана с доброто изкарване от всички, е консумирането на големи количества алкохолни концентрати (да си спомним откъде идва името скоч уиски), които тласкат вече буйния празник към неговия връх.

Известното шотландско ястие, което светът обича да мрази, хагис (саздърма от овчи дреболии с много подправки и варена в овче шкембе), играе основна роля в дългите вечерни похапвания, често придружавани с танци и сантиментални ридания на гайди.

Значението на думата „Хогманай“ отдавна е обект на спорове. Казват, че то идва или от англосаксонското Haleg Monath (Свещен месец) или от древното келтско Oge Maidne (Ново утро).

В някои градчета Хогманай все още се нарича Кейкдей, защото децата ходят от врата на врата, за да събират подаръци във вид на кейк и сладкиши.

Това, което е оцеляло през вековете, е шотландската решителност, че новата година започва със щастлива нотка.

Къде: празнува се из цяла Шотландия, най-ексцентрично в Единбург, Шотландия
Най-добро време: приблизително 3 дни, с кулминация на 31 декември.

2 Comments

  • Luba Manova

    Какво ме накара да проява интерес към Келтската история. Фолклорните им танци – „Highlander“ from Scotland, MichaeL Flatley with his performances – Lord of the Dance; River Dance. Astonishing !!! Дали някой вижда прилика в стъпките на тези шотландски и ирландски танци, със народните хора от България, Македония, Сърбия, Гърция и Турция. Казвам прилика, не че са еднакви. Но в плетенето на краката има малко прилика. Като ирландските танцьори са взаимствали железата на обувките от испанците. Нашите хора са около 40 и повече вида. Гледах и турския ансамбъл “ Огънят на Анадола“. Техните хора са много подобни на нашите, на ирландските, но но са по войнствени. Ирландските са също войнствени. Нашите са по радостни. Музиката ни е различна. Ирландската е нежна за мен музика. Обожавам техните цигулки. Казват, че древни келти са се заселили в местността около Казанлък – за 70 години са имали царство там и после се преселили в Анталия. Танците от “ Огънят на Анталия “ са много сходни с ирландските, само нямат железа на обувките. И да не забравяме прочитите ГАЙДИ на България и Шотландия.И зелената ДЕТЕЛИНА също символ на Ирландия, която и у нас се смята за късмет. Мое впечатление. Може да съм на грешен път. Език, народ изчезнали, но все пак нещо е останало. Има различни хипотези – едната, че келтите от централна Европа се разселват и на запад, и на изток. Другата е, че тракийците и келтите, принадлежат на една родова група. Келтски език все пак се е запазил в Шотландия, Уелс . Ще си позволя да препоръчам на тези които обичат народни хора да гледат : Уникалното българско хоро. Невероятни бързи крачета. Красота.

  • suren

    Благодаря за коментара Люба, наистина има много общи неща и, струва ми се, тепърва ни чакат открития в тази област. Келтските езици се говорят към днешна дата от няколко милиона души в Европа, Азия, Латинска Америка, Австралия и Нова Зеландия. Гайдите има освен посочените от Вас държави и в Испания, Португалия, Бретан /Франция/. Ако Ви е интересно да имате повече информация за келтите в България – вижте и нашата Фейсбук страница – Сдружение Келтско наследство. Бъдете здрава ! AWEN !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *