Български автори,  Митология,  Ритуали,  Символи,  Традиции

Боговете на животните

автор Елиана Василева, взето от:

https://sanovnik.bg/n3-10116-%D0%91%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5

Боговете на животните

Още от началото на света, човекът е неделима част от природата и животните. Ето защо почти всички народи си имат свой Бог на животните, който управлява необятните горски царства и помага на хората.

В китайската митология, ролята на Царя на животните се е паднала на Тигъра. Той е Богът, носи в себе си началото на Ин и Ян. В китайската философия и метафизика Ян и Ин са доброто и злото. Ин е тъмният, пасивен елемент и се свързва с водата, въздуха, нощта и Луната. Ян е светлият, активен елемент на развитието, съзиданието и се свързва с огъня, земята, деня и Слънцето.

В съответствие с 4 елемента, четирите сезони и четирите посоки на света, свещените тигри са няколко типа. Белият тигър съответства на Запад. На Изток царува Синият тигър. На Север доминира Черният, а на Юг – Червеният тигър.

Към тях има и пети тигър – Жълтият тигър, който е символ на владетеля, на слънцето, Богът на животните. На него се подчиняват всички природни царства и хора.

В легендите на келтите, предците на съвременните ирландци, богът на животни е елен. От тази легенда, предполагат историците, е възникнала идеята Дядо Коледа да обикаля света с шейна, водена от елени.

Легендата разказва, че тези животни са присъствали в създаването на династията на ирландски крале. Елените се считат за закрилници на пътниците из тъмни и опасни пътища. На тези животни се приписват лечителски способности.

File:Great-Indian-one-horned-rhinoceros-at-Kaziranga-national-park-in-Assam- India.jpg - Wikipedia
Уикипедия

Без съмнение, най-мистериозният Бог на животни, е еднорогът. Изследователите смятат, че прототипът на това митично създание, е индийският носорог. Образът на приказното създание е различен в различните легенди.

Първоначално животно е било описвано като магаре с дълъг рог на челото. Впоследствие еднорогът придобива красива визия на бял кон със златист рог. Най-често е изобразяван в картини близо до християнски девици.

Еднорогът символизира чистота и девственост. Белият еднорог носи след себе си светлина, добро начало. В Древен Китай еднорогът е изобразяван на герба на императора, което е свидетелствало за покровителство от висши сили.

A holy cow in India, Pongal a 4 day celebration in January | Cow, Holy cow,  India
Pinterest

В Древна Индия пък животните си имат не Бог, а Богиня. Това е кравата. Тя е символ на плодородие, благоденствие, мир и просперитет. Тези животни са земното въплъщение на Боговете. Затова в индуизма е забранено консумирането на говеждо месо от хората.

Древните египтяни пък почитали бога на плодородието Апис, чието земно превъплажение бил бикът. Сияещият диск върху рогата му е бил връзката му с бога на слънцето Ра.

Apis - Ancient History Encyclopedia
Апис – свещеният бик на египтяните https://www.ancient.eu/Apis/

Специални участия в богослуженията на египтяните са взимали черни бикове с бели бетна. Постепенно Апис започнал да играе важна роля в култа към Озирис, владетеля на подземното царство на мъртвите.

Апис е божеството на древния град Мемфис, което се превъплъщава в бял бик на черни петна, отглеждан в храма. След смъртта му, животното е било балсамирано и погребано с тържествена церемония в погребална галерия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *