Български автори,  Език

МАГИЯТА НА ПИСАНОТО СЛОВО. ИЗРЕЧЕНОТО СЛОВО ОТЛИТА, НАПИСАНОТО ОСТАВА – откъс

27.08.2017г. автор: Мария Китова, взето от:

https://liternet.bg/publish29/mariia-kitova/ezik-i-religiia/magiiata-na-pisanoto.htm

Ogma Sun-Faced by Yuri Leitch | Celtic gods, Celtic goddess names, Gods and  goddesses
Огма Pinterest

7. Огма /Ogma/ – създателят на „дървесното писмо“ на древните келти

Според келтските митове бог Огма изобретил огамическата писменост, известна още като „дървесно писмо“, с намерението да кодира и изрази мъдростта на природата. Създателят на Огам /Ogham/ е слънцеликият бог Огма – бог на мъдростта, познанието и красноречието.

Наричан „меденоезичният“ и „сияен поет“, Огма е бог на светлината и озарението. За него се казва, че научил боговете да пишат. Лукиан от Самосата (Λουκιαν ὸ ς ὁ Σαμοσατεύς, 125-181 г. сл.Хр.) сравнява Огма с галския Херкулес:

Келтите наричат Херкулес Огмий на езика на тяхната страна, но образът, с който рисуват бог, е доста странен. Според тях той е старец в края на дните си, с окапала коса, кожата му е груба и изжурена от слънцето… Тоя остарял Херкулес тегли след себе си множество хора, вързани заедно чрез прекарани през ушите им златни и кехлибарени вериги […] художникът е надупчил езика на бога така, че изглежда сякаш тегли след себе си хората, докато се е обърнал усмихнат към тях (Бардовете 1998: 12)5.

Свръхестествената сила на Огма не се крие в оръжията, а във владеенето на свещеното слово. Устната и поетическата сила са били на особена почит в земите на келтите: за тях богът, който управлява поезията, бил най-могъщият.

В предхристиянска Ирландия смятали поезията за толкова всесилна, че дори кралете се кланяли на поетите, от страх да не би те да съчинят „злъчна сатира“, която можела не само да съсипе репутацията на взетия на прицел враг, но и да го омагьоса и да го унищожи физически.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *