Български автори,  Изкуство,  Музика

Ирландски музикални инструменти

05.01.2019г., автор r_valeov, от Блог на Николай Маринов взето от:

Има няколко музикални инструмента, които играят значима роля в развитието на ирландската народна музика. Ирландия е известна с производството на красиви акустични инструменти, които имат прекрасен озвучен резонанс.

Ирландските музиканти са силно повлияни от келтските музикални инструменти и тяхната възхитителна мелодия. Ето списък на ирландски и келтски инструменти, които имат много близка връзка помежду си и са оформили музиката на Ирландия:

  1. Келтската арфа. Келтската арфа е един от най-известните инструменти в Ирландия. Нейното изображение влиза в Герба на Република Ирландия, както и в логото на страната. Арфата е инструмент с височина около един метър и двайсет сантиметра и има 34 или 47 струни. Това е един от най-старите струнни инструменти с история, която датира от преди повече от 5 000 години. Мелодията на арфата определено е издържала теста на времето. Освен това, тя има много красива външна форма. Тя е важен и популярен инструмент сред древните композитори.
  2. Акордеон. Сред всички музикални инструменти на Ирландия, акордеонът може да се счита за модерен. Той не е част от традиционната ирландска музика, която се е развила след стотици десетилетия, но е модерно нововъведение.
  3. Велики ирландски бойни гайди. Великите ирландски бойни гайди играят изключително важна роля в историята на Ирландия. Тези тръби са всъщност братовчеди на високопланинските тръби в Шотландия и често на тях се свири в комбинация с други струнни инструменти.
  4. Китара. Класическата китара в ирландската народна музика обикновено се възпроизвежда само с пръсти. Много известни музиканти и композитори са внесли мелодиите на китарите в ирландската музика.
  5. Цигулка. Що се отнася до радостни и тъжни мелодии, тези музиканти се обръщат към цигулката. Сред семейството на ирландските музикални инструменти, това произлиза от семейството струнни инструменти в Централна Европа. Въпреки че цигулката произхожда от нации като Германия, Унгария и Австрия, тя се ползва изключително от ирландския народ. Красивите мелодии на акустичния рок също произхождат от музикални инструменти от Ирландия. Музикалната култура процъфтява и в наши дни в ирландското общество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *