Български автори,  История

Битката при Алия

г., автор: interesnoto.info взето от:

https://interesnoto.info/bitkata-pri-aliya/

Picture
http://thegreatromanarmy.weebly.com/battle-of-the-allia.html

През далечната 386г.пр.Хр. една свада между римски емисари, изпратени за преговори в земите на келтите и келтския вожд Брен става повод за настъпление на келтите към Рим. Както знаете, келтите са велик народ, горди и безразсъдни, живеели в земите на Алпите и завладели доста племена по онова време.

След кървавата обида келтите настъпват към Рим, където са посрещнати от генерал Кимил и неговите 12 легиона. За място на битката той избрал местността Алия /Allia/ отстояща на 16 км от Рим в една равна долина. Разположил легионите в бойна формация, наречена фаланга от по 15 войника които образуват квадрат и така не могат да отстъпват. Очаквайки нападението той оставил тежката конница в близкия хълм откъдето да нападне келтите и да ги унищожи.

Вождът Брен обаче подходил точно обратното на това което мислели римляните. Вместо ожесточена атака той заобиколил легионите и нападнал конницата която и унищожил, така фалангите останали заобиколени от келтските войни и били разбити. Генерал Кимил избягал оставяйки на бойното поле над 20 хиляди убити римски легионери, пътят към Рим бил открит.

Римляните взели решение да оставят града на произвола на съдбата и да се укрепят в крепостта Капитолий, като разчитали на малкото останали войни и въоръжили децата и жените. С влизането в града келтите са били изумени, че е празен и нямало никаква отбрана.

Малка група от тях влязла в богат дом и намерили само няколко старци стоящи с гордо вдигнати глави, това стреснало гордите келтски войници. Един от тях се приближил към първия старец и опипал брадата му, след което бил ударен с бастун от слонова кост по главата. Точно това отприщило гнева на келтите и започнало масово клане което довело до падането на Рим. Келтите използвали музикални рогове, от които произлизали зловещи звуци наподобяващи вой на вълци.

https://ludwigheinrichdyck.files.wordpress.com/2015/10/celtic-warriors1.jpg
https://ludwigheinrichdyck.wordpress.com/2015/10/17/battle-of-allia-the-gauls-sack-rome/

За зла участ на генерал Кимил точно той бил избран за водене на преговори за откупване на града, цената договорена за това била 1000 фунта злато нечувано дотогава. На главния площад римляните изсипали монетите във везните, но и там били надхитрени и отново унижени.

Вождът Брен използвал по-тежки везни и така монетите не стигнали, като накрая сложил и меча си върху кантара и казал „Vae Victis !“ /“Горко на победените !“/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *