Български автори,  Митология,  Традиции

Митологията и плувните спортове (II ЧАСТ)

22.01.2017г., автор: Василен Димитров, взето от:

https://bgswim.com/new.php?new_id=4277

Великолепният Нептун на велекият скулптор Бернини е централна фигура във фонтана на морския бог на  площад Навона в Рим.
Великолепният Нептун на велекият скулптор Бернини е централна фигура във фонтана на морския бог на площад Навона в Рим.

В древния Рим господар на морето е Нептун

В древен Рим Нептун бил е бог на морето и течащите води в римската митология. Той е аналог на Посейдон в древногръцката митология. Нептун бил син на Сатурн и Опс (Рея), брат на Юпитер. В негова чест се устройвали състезания с коне и колесници и празненства, наричани „нептуналии“. Римляните издигнали първия храм на Нептун след морската победа при Акциум през 31 г. пр. Хр.

Неподражаемият артист Георги Калоянчев като Нептун в спасителната лодка по време на Нептунов празник на Централния плаж в родния му Бургас. Според традицията владетелят на подводното царство излиза всяка година от черноморските води, придружаван от вярната си свита, за да поздрави жителите и гостите на града. В специално построени шатри децата се включат в състезания за изработване на фигури на морска тематика, костюми и рицарски доспехи от пясък и мидени черупки. По време на празника има забавните ритуали – Морско кръщение, избор на Първи рицар, на Смели войни, Първи дами (нимфи) и нова Нептунеса. Снимката е от архива на Румяна Емануилиду, vodno-spasiavane.com.

Останалият свят

Хапи –  богът на Нил

Хапи е богът на река Нил и покровителят на урожая в древно египетската митология. Хапи олицетворява ежегодният разлив на великата река Нил, носещ животворна влага и плодотворни наноси, които са позволявали на древните, а и на днешните египтяни, да отглеждат отлични реколти от зърнени култури покрай бреговете на реката. 

Името на Хапи означава „Единствено течащият”, а също така той бил известен като „Повелителят на рибите и блатните птици”. Хапи бил изобразяван като пълен мъж със синя кожа и голям корем, който ходел с препаска около слабините и имал увиснали гърди като на стара жена.

По време на ежегодните разливи на река Нил египтяните говорили за пришествието на Хапи. Гърдите и големият корем на Хапи, в представата на египтяните, символизирали плодородието на Нил.

Неговата кожа, която на едни фрески била в син, а на други в зелен цвят, олицетворявала речната вода, която била или синкава или зеленикава в зависимост от сезона. Поради неговата плодородна природа понякога считали Хапи за „Баща на боговете”, който поддържа космоса в равновесие.

Не може да се каже със сигурност откъде произлиза името на Хапи, но е възможно в дълбока древност по този начин да са наричали самата река Нил. Хапи не е обаче единствено богът на Нил. Той дружи с Хеб (богът на земята) и с Непер (богът на зърното).  

Когато боговете от египетския пантеон били изобразявани по двойки (мъж/жена) у Хапи от време на време се появявала жена на име Мерет, което означава „любимата”.

Древните египтяни са вярвали, че Хапи живее в пещера, близо до изворите на Нил. Жреците на Хапи са провеждали специални ритуали за да осигурят на Египет стабилни ежегодни разливи на река Нил.      

Дана – славянската богиня на пресните води

Древните славяни са почитали Дана – богинята на пресните води. Тя  е повелителката на всички реки, езера, морета и океани. Светла (добра) богиня е, която дава живот на всяка земна твар.

Дана дарява  хората с вода и дъжд, като без нея животът на земята става невъзможен, тъй като водата е в основата на живота. На нея са отдавани особени почести по време на т.нар.  Купалски празници.

Съпруг на Дана в представите на древните славяни е Дунав – бог на реките и на риболовците. Дана е майката, а Дунав е бащата на русалките.

Древните славяни също така са почитали Ситиврат като бог на дъжда и плодородието. 

Секвана – келтската богиня на река Сена

Древните келтски племена са почитали богинята Секвана, като покровителка на свещената река Сена (Галия). Вярвали са, че водата от тази река очиства и може да избави всеки човек от всякаква болест, дори неизлечима.

В основата на чудодейната сила на водата стои именно Секвана, чиято магическа мощ може да бъде от полза на всеки келт. В представите на древните хора Секвана е добра богиня и те са си я представили като красива млада жена със сини очи и руса коса.

Хиляди са се стичали покрай бреговете на Сена за да търсят чрез нейната помощ своето изцеление.     

azteco Maya Acuecucyoticihuati Stele totem Artefatto scultura statua 20,3  cm di altezza www.neo-mfg.com: Amazon.it: Casa e cucina

Акуекукиотисиуати /Acuecucyoticihuati/ – ацтекската богиня на океана

Древните ацтеки са почитали Акуекукиотисиуати. Те са вярвали, че тя е богинята на океана, пресните речни води и на езерата. В нейна чест са извършвали жертвоприношения за да я омилостивят. За ацтеките Акуекукиотисиуати е добра богиня, която носи плодородие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *