Български автори,  История

„Галатия“ и „галати“ в Православен речник

взето от:

http://www.pravoslavieto.com/rechnik/index.htm#%D0%B3

Уважаеми приятели ! Само да допълня, че галатският /келтският/ град Ancyra е днешна Анкара.

Map of New Testament Roman Provinces in Asia Minor

Галатия – област в Централна Мала Азия, някога самостоятелна държавица на племето галати (келти). През 26 г. пр.Хр. Галатия била покорена от римляните и преживяла години на особен разцвет. След разделянето на Римската империя Галатия била част от Византия.

Св.ап. Павел проповядвал в Галатия Евангелието по време на своето второ и трето пътешествие (виж Деян. 16:9; 18:23; 1Петр. 1:1; 1Кор. 16:1; Гал. 1:2; 3:1; 2Тим. 4:10). Но в негово отсъствие те се поддали на влиянието на противниците му евреи, отстъпили от правото апостолско учение и станали причина великият апостол да напише едно от своите боговдъхновени послания – това към галатяните, чрез което и тяхното име се запазило за вечни времена в историята на Христовото благовестие.

През XI век Галатия е покорена от турците, предвождани от Селджук, а от XIV в. – от османските турци. Виж също: Витиния

Галати (галатяни; келти) – племе, което се преселило в Централна Мала Азия и се смесило с местното население. Нападнали през 389 г. пр.Хр. Рим и го опожарили. Сто години по-късно проникнали по долината на р. Дунав в Тракия и Гърция, където също направили жестоки опустошения. След това келтите се се заселили в Мала Азия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *