Български автори,  История,  Традиции

5 исторически събития, които се случили на 29 февруари

26.08.2020г., автор: Любомир Чолаков, взето от:

https://iskamdaznam.com/5-istoricheski-sabitija-koito-se-sluchili-na-29-fevruari/

Историята е низ от събития. И въпреки обстоятелството че денят 29 февруари се появява в календара само веднъж на 4 години, той също е изпълнен с исторически събития.

1288 година

На 29 февруари тази година Шотландия официално е узаконила древна келтска традиция, заимствана от съседната Ирландия – жена може да предложи брак на мъж.

Причината била, че в тези стари времена голям брой мъже – рицари загивали във войните и турнирите. Така се увеличавал броят на старите моми в знатните благородни родове.

Като решение на този проблем шотландските лордове в парламента обявили, че всяка жена в държавата има право сама да предложи брак на мъж – дотогава това се смятало просто за неприлично. Но сега ситуацията била извънредна. Нещо повече, в случай на отказ мъжът бил длъжен да прати на нейното семейство доста значително обезщетение.

В интерес на истината, не е известно да са водени такива съдебни дела. През XVII век в Англия бил приет подобен указ, но, за разлика от шотландския, той нямал задължителен статут.

1696 годна

На 29 февруари руският цар Петър I пристигнал във Воронеж, за да ръководи лично изграждането на първите кораби за поход срещу турската крепост Азов. Цялата зима на 1696г. руската армия се готвела за втори поход след неуспешния първи, който се бил състоял предишната година.

Над 25 000 селяни и граждани били повикани от близките земи, за да построят флот. Освен това били поканени майстори от Австрия.

В резултат построили 2 големи кораба, 23 галери и повече от 1300 гемии, баржи и малки плавателни съдове. В хода на подготовката младият цар Петър показал ценни организаторски и стратегически способности, сред които най-важното е било умението да се правят изводи от провалите и да се събират сили за нов удар.

Като цяло втората кампания била добър пример за успешното взаимодействие на флота и сухопътните сили при обсадата на морска крепост. Така след победата Петър осъзнал, че, за да се задържи Азов, е необходимо да се укрепява флота.

В резултат на това строителството на кораби продължило, в страната били поканени още повече чуждестранни специалисти, които можела да строят съвременни морски кораби. Започнал възходът на Русия като морска държава.

1720 година

На 29 февруари кралица Улрика Елеонора се отрекла от трона на Швеция в полза на съпруга си Фредерик Хесен-Каселски, по-късно Фредерик I. След смъртта на по-големия си брат Карл XII и по-голямата сестра Хедвига София, Улрика Елеонора останала последната представителка на кралската династия.

По това време тя си спечели известен авторитет, понеже след смъртта на брат си с твърдия си характер заставила поданиците да се отнасят към нея като към кралица. Тя обаче не успяла да се справи в трудната ситуация, в която се оказала държавата. Освен това влиянието й намаляло поради разногласия с президента на кралската канцелария Арвид Горн.

Затова пък Фредерик, съпругът на кралицата, от друга страна, станал близък с Горн. Так обстоятелствата принудили Улрика да абдикира в полза на съпруга си. След 1720 г. тя се оттеглила от участие в обществени дела и се занимавала главно с четене и благотворителност.

1880 година

На 29 февруари е завършено строителството на железопътен тунел през Алпите, който свързал Италия със Швейцария – тунела „Готард“. Това строителство минало през редица трудности: обилни притоци на вода, налягането на скалите върху стените и арките на тунела довеждало до продължителни паузи.

В резултат на някои места, подложени на особено силен натиск, основата била подсилена с обратни арки. Заслужава да се отбележи, че по време на строителството на тунела немският геолог Фридрих Щалф направил важни наблюдения върху разпределението на температурата в земната кора.

1936 година

Нилс Бор е датски физик-теоретик, носител на Нобелова награда по физика през 1922г. Той влязъл в историята като създател на първата квантова теория на атома и активен участник в развитието на основите на квантовата механика.

Така, на 29 февруари 1936г. той формулирал основополагаща за ядрената физика концепция за естеството на протичането на ядрените реакции.

Постулатите му за стационарните състояния на атомите и правилото за честотите са включени в класическия курс на училищната учебна програма по физика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *