Изкуство,  Келтски свят,  Ритуали,  Символи,  Традиции

Познавате ли ирландските келтски символи?

13.01.2020г., преводач от английски на чешки: Marketa Vyskočilová оригиналът „Top 15 Irish Celtic Symbols And Their Meanings“ https://irisharoundtheworld.com/celtic-symbols взето от:

https://bg.suenee.cz/znate-irske-keltske-symboly/

Уважаеми приятели ! Леко коригирах превода на Гугъл Преводач от чешки на български, като използвах английския оригинал, защото някои изрази бяха меко казано „манджа с грозде“. Промененото заглавие е от чешкия автор. Приятно четене !

Ще ви запознаем с 10-те най-важни ирландски келтски символа, заедно с тяхното значение.

В продължение на векове келтските символи и знаци са имали невероятна сила в живота на древните келти. Думата „келт“ се отнася до хора, които са живели във Великобритания и Западна Европа между 500 г. пр. н.е.. и 400 г.

Келтите принадлежат към желязната епоха, те живеели в малки села и имали военни вождове.

В продължение на хиляди години Ирландия е била родина на различни цивилизации с богатата си история и култура. Тези древни общности използвали келтските символи, които сега станали част от ирландската идентичност и ирландското наследство.

Някои от тях дори станали символи на самата Ирландия.

Но знаете ли, че тези символи имат много по-дълбоки и изненадващи значения?

Ако искате да опознаете по-задълбочено някои от тези келтски символи, имайте предвид, че съм написал допълнителни статии за повечето от тях, които ще завърша скоро. Нека разгледаме някои от най-популярните келтски символи и какво означават те.

1. Хармония или Трите Лъча Светлина

Ауен

За този нео-друидски символ и популярен модел за татуировки, бижута и произведения на изкуството, се приема, че е бил измислен от уелския поет Йоло Моргануг /Iolo Morgannwg/, който живял през 18 век. Проучванията обаче предполагат, че този символ може да е по-стар, отколкото се е смятало първоначално.

Думата „Ауен“ /Awen/ означава „вдъхновение“ или „същност“ в келтския език и се появява за първи път в книгата от 9 век „Historia Brittonum“. В нея пише е, че символът представлявал хармония на противоположностите във Вселената. Двата външни лъча символизирали мъжката и женската енергия, докато лъчът в средата определял баланса между тях.

Всъщност тази дума има много значения. Едно от тълкуванията е, че двете външни линии са били символ мъжа и на жената, а вътрешната е хармония между тях.

2. Кръстът на Св.Бригид

Brigid's Cross - Celtic Symbols

Често смятан за християнски символ, кръстът на Св.Бригид е свързан с Бригид от Туата де Данаан /“Божествената Раса“/, която е известна в ирландската келтска митология като „животворната богиня“.

Кръстът е направен от тръстика или слама за празника Имболк, празнуващ началото на пролетта.

С идването на християнството в Ирландия богинята Бригид станала Св.Бригид от Килдаре и много от нейните божествените качества били прехвърлени в новия й статут, включително символа, както и връзката с разрушителната сила и полезното използване на огъня.

Окачете на стената у дома този традиционен ирландски кръст на Св. Бригид, за да ви пази.

Св. Бригид е една от покровителите на Ирландия заедно с Св. Патрик.

3. Келтският кръст

Celtic Cross - Celtic Symbols

Подобно на Кръста на Св.Бригид, много хора свързват келтския кръст с християнството. Проучванията обаче показват, че този символ предхожда християнството с хиляди години.

Всъщност този символ се е появил в много древни култури. Според една теория келтският кръст представлява четири главни посоки. Има и друга теория, която казва, че това са четирите основни елемента – земя, огън, въздух и вода.

Този мощен символ отразява надеждите и амбициите на келтите. Кръстът със сигурност е християнски символ, но корените на Келтския кръст се свързват и с древните езически вярвания.

Забележително е, колко добре е известен този Ирландски кръст в съвремието.

4. Зеленият Човек

green-man-legend - Celtic Symbols

Зеленият Човек е изобразен в много култури като човешка глава създадена от листа. Той се смята за символ на прераждане и взаимовръзка между природата и човека.

Този символ можете да видите върху много сгради и помещения в Ирландия и Великобритания. Отличава се с буйната растителност, символизираща пристигането на пролетта и лятото.

Символът на Зеления Човек присъства върху сградите на християнските църкви в цяла Европа, включително и Седемте Зелени Мъже в гр.Никозия /Кипър/ – поредица от изображения на седем зелени мъже, издълбани през XIII-ти век на фасадата на църквата Св. Никола в Никозия.

5. Ирландската арфа

Image of the harp - Celtic symbols

Като националния знак на Ирландия ирландската арфа е една от най-разпознаваемите символи на страната заедно с детелината.

Тя присъства на ирландските евро монети и е логото на бирата Гинес, която мнозина считат за национална напитка.

Има предположения, че арфата е донесена в предхристиянска Европа от финикийците от Египет като тяхна стока. От 10-ти век тя е важен символ за ирландския народ, олицетворяващ духа на страната.

Всъщност британската корона се почувствала толкова застрашена от арфата, че през 16 век британците заповядали всички арфи да бъдат изгорени, арфисти – екзекутирани.

Келтски символ на силата – Възелът „Дара“

Стигнахме до средата на този невероятен списък. Мисля, че тук е мястото да напишем нещо за келтския символ на силата.

Когато публикувах тази статия получих голям брой запитвания за келтските възли и вместо да пиша нова статия, реших да включа символа тук.

Най-важният от тях е „Възелът Дара„.

Името „Дара“ идва от „doire“, която е ирландската дума за „дъб“. Дърветата са били връзката със света на духовете и предците и живите същества, както врата към другите светове. Най-свещеното дърво е бил дъбът.

The Dara Knot Celtic Symbol
Главният възел „Дара“ – келтският символ на сила

Преплетени линии нямат начало или край. Причината, поради която възелът се нарича келтски символ на силата, се дължи на аналогията, че всички имаме собствени корени, а този символ се издига от корените и няма край.

Дъбът е символ на властта и силата и затова „Възелът Дара“ е най-добрият келтски символ на силата.

6. Детелина

The Shamrock - Celtic Symbols
детелина

Ако трябва да изберем само един символ, свързан най-много с Ирландия, това трябва да е детелината.

Сега тя е Ирландско национално цвете.

Детелината – малко растение, с трите си листа във формата на сърце, представляващи триадата, беше важен символ на древните ирландски друиди.

Келтите вярвали, че всичко важно в света идва по три. Трите фази на възрастта на човека, трите фази на Луната и трите сфери на света: земя, небе и море.

През 19 век трилистникът се превърнал в символ на ирландския национализъм и бунта срещу британската корона и всеки, който е бил хванат да го носи, бивал екзекутиран.

7. Келтското Дърво на Живота или Crann Bethadh

The Celtic Tree of Life or Crann Bethadh - Celtic Symbols
„Дървото на Живота“

Често е представено като дърво с клони, достигащи до небето и корени дълбоко в земята.

Келтското дърво на живота символизира друидската вяра във връзката между небето и земята. Келтите вярват, че дърветата са били предци на човека и са имали връзки с други светове.

Ето някои интересни факти за келтското дърво на живота:

  • Дърветата били връзката на света на духовете и предците с живите същества, както и вратата към другите светове.
  • Най-свещеното дърво от всички бил Дъбът, който представлявал „axis mundi“, /“центърът на света“/.
  • Келтската дума за дъб, Daur е същата като за врата – коренът на дъба се смятал буквално за вход в Отвъдния свят, Царството на феите.
  • Има безброй ирландски легенди за дърветата. Ако заспите до определеното дърво, можете да се събудите в Царството на феите.
  • Ето защо този символ се свързвал с качествата като мъдрост, сила и дълголетие.
  • Келтите вярвали, че ако отсекат свещеното дърво на враговете си, те ще бъдат лишени от сила.
  • Келтите обяснявали значението на прераждането със сезонните промени, които всяко дърво претърпява (от лято до зима и т.н.).

8. Трикветра или Троен Възел

The Triquetra or the Trinity Knot Celtic Symbols

Подобно на всички келтски възли, трикветрата е съставена от една непрекъсната линия, която няма край.

Значение на този келтския възел:

Той символизира вечния духовен живот без начало и без край.

Според християните този символ е донесен заедно с тяхната християнска вяра от монасите, когато те се опитвали да покръстят тогавашните келти.

Предполага се обяче, че Трикветрата е най-старият духовен символ.

Тя присъства като украшение без особена религиозна символика в „The Book of Kells“, както и в норвежките църкви от 11 век.

Символът съответства. на келтското вярване, че всичко важно в света идва по три.

Може да го познаете в съвременния филм „Чукът на Тор“.

9. Трискел

Друг ирландски символ за келтската вяра в „тройственост“, е трискел или трискелион.

Трискел е един от най-старите символи в Ирландия, можете да го видите върху камъните на Нюгрейндж /Newgrange/. Според учените тези изображения били направени през неолита или около 3200г. пр.н.е.

Този символ може да откриете в целия свят, както по-долу на снимката от Атина, Гърция:

Celtic symbol all the way in Greece
Стомна, украсена с тройната спирала Late Helladic III, 1400-1350 BCпр.н.е.

Спиралите са се променяли през вековете, но основните им значения включвали:

Трите фази на живота: живот, смърт и прераждане

Трите елемента: Баща, Син и Свети Дух

Трите области: земя, море и небе, трите състояния: минало, настояще и бъдеще.

10. Пръстенът на Кладах

The Claddagh Ring - Celtic Symbols

Пръстенът на Кладах /Claddagh ring/ е традиционен ирландски пръстен, който представлява любов, вярност и приятелство (ръцете представляват приятелството, сърцето представлява любовта, а короната – верността).

Пръстените на Кладах са били широко известни в Ирландия като символ на единение и преданост.

Claddagh идва от ирландския термин „An Cladch“, което означава „плосък скалист бряг“.

Това било името на село на брега на Ирландия, откъдето произлизал образът на Claddagh. Окончанието „GH“ е било добавено за фонетични цели, за да се създаде гърлен, дрезгав звук, който няма аналог в нашия език.

Говори се, че пръстенът е бил създаден от Ричард Джойс, рибар от село Claddagh, близо до Голуей за своята любима. В крайна сметка тя станала неговата съпруга.

Тя го чакала дълги години след като Джойс бил отвлечен от пирати, продаден в робство и по-късно си възвърнал свободата.

Знаете ли, че има няколко начина да носите Пръстена на Claddagh.

  • От дясната ръка, като сърцето е насочено към пръстите: носителят му не е женен и може да търси любов.
  • От дясната ръка, като сърцето е насочено към китката: носителят му е обвързан.
  • От лявата ръка, като сърцето е насочено към пръстите: носителят му е сгоден.
  • От лявата ръка, като сърцето е насочено към китката:: носителят му е женен.

Традицията на Кладахския пръстен започнала в Голуей, град в западната част на Ирландия, на брега на Атлантическия океан.

Той често се използвал като сватбен пръстен, а начинът, по който човек го носи (сърце, насочено към или от тялото), показва дали „сърцето му принадлежи на някого“.

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *