Български автори,  История,  Келтски свят

Разходка из миналото на Ирландия (Част 2)

17.07.2018г., автор: Петър Илиев, от блога му „По света и у нас. Пътепис за пътешествия, екскурзии и разходки“, взето от:

Уважаеми приятели ! Тази интересна статия е за забележителен исторически център в Ирландия, нещо като музей на открито. Аз с колегата Ники също бях там през 2014г. и горещо ви препоръчвам някой слънчев ден да посетите това уникално място. Приятно четене !

Аз не съм фен на музеите в сграда, но тези на открито ги харесвам. Когато ми предложиха посещение на Irish National Heritage Park, веднага се съгласих. Намира се в покрайнините на Уексфорд, в приятно прохладна гориста местност.

Снимка 1, Irish National Heritage Park, Ирландия
Входът на Irish National Heritage Park, Ирландия

Каменна ера, Irish National Heritage Park, Ирландия

Според учените, първите хора живели в Ирландия около 7 000 години преди н.е. Били номади и за това къщите им били леки и лесно направими или лесно преносими.

Според мене учените си copy-paste-ват информацията абсолютно безнаказано. Къщите на древните били като тази на снимката. Предположения. Няма как сламата да остави следи 9 000 години за това ползват Бръснача на Окам и „изрязват” всички ненаучни теории. И какво остава за Мезолита – камъни, дървета, слама, кожи и кости. И много ентусиазъм за да построят Newgrange за да има над какво да се чудим. Скъпи учени, дайте ни поне 1% свобода на мечтите.

Снимка 1, Каменна ера, Irish National Heritage Park, Ирландия
Първите жилища, Irish National Heritage Park, Ирландия

Сега следват факти с неразбиваема логика. Древните хващали риба, ловували птици и животни, особено диви прасета. Събирали ядки, плодове и всякакви семена. Всичките им ножове, остриета и т.н. били каменни.

„Техният начин на живот бил толкова успешен, че продължил практически непроменен 3000 години.”

Ами щом толкова им се е харесвал живота защо са напуснали каменната ера и тръгнали да откриват металите.

Снимка 2, Каменна ера, Irish National Heritage Park, Ирландия
Подобрен вариант на първите жилища, Irish National Heritage Park, Ирландия

Неолит, Irish National Heritage Park, Ирландия

През Неолита или „Новата” каменна епоха започнали да опитомяват прасетата. За съжаление, на острова друго за опитомяване нямало. Почти всички животни, които откриваме сега в Ирландия, тогава не са съществували: едър рогат добитък, овце, кози, коне, кучета, котки, зайци, дори и таралежите. Има ли са мечки и вълци, но те не подават на опитомяване и за това са ги избили.

Пришълци от Европа и от по-далече, донесли знанията за грънчарството и някои други занаяти.

Изцяло сламените къщи били заменени от дървени и започнали да увеличават броя на стаите в жилищата.

Снимка 3, Каменна ера, Irish National Heritage Park, Ирландия
Модерен вариант на сламени жилища, Irish National Heritage Park, Ирландия

Започнали да се появяват мегалитните съоръжения. Предполага се, че са били места за преклонение, вид маркери (за слънцето и т.н.).

В Ирландия са известни над 1 500 мегалитни съоръжения.
След като учените не ни дават да мечтаем, ние не можем ли да го направим без тяхната намеса.

На местното население им се е харесвало да си живеят в сламени колиби. Как така изведнъж решили да строят каменни съоръжения, при това с доста големи камъни за да си усложняват живота.

Същите мегалити са познати и по нашите земи и ги свързват с траки или пред тракийските народи. Възможно ли е, митовете за Фир Болг (народа Болг дошъл от Тракия) да не са митове.

Снимка 4, Каменна ера, Irish National Heritage Park, Ирландия
Мегалити, Irish National Heritage Park, Ирландия
Снимка 5 Каменна ера, Irish National Heritage Park, Ирландия
Мегалитните съоръжения, Irish National Heritage Park, Ирландия

Приказната епоха, Irish National Heritage Park, Ирландия

За тези жители на Ирландия, за които са поставени тези мънички вратички по дърветата със сигурност се знае, че не са от древността.

Феи, леприкони, тролове и т.н. са се появили много по-късно, някъде около XVIII век. Нямам идея от къде са дошли. Може да са си живели в Ирландия, но тогава да са решили да покажат присъствие.

Снимка 1, Приказната епоха, Irish National Heritage Park, Ирландия
Вратичка за жилище на фея, Irish National Heritage Park, Ирландия
Снимка 2, Приказната епоха, Irish National Heritage Park, Ирландия
Вратичка за жилище на леприкорн, Irish National Heritage Park, Ирландия

Бронзова епоха, Irish National Heritage Park, Ирландия

Идва ред на Бронзовата епоха (не, няма сребърна и златна епоха, това не е олимпиада). Мъжете вече са се бръснели със бронзови ножове, а не с кремък.

Периодът продължил около 2000 години. Били намерени, мечове, щитове и копия и периода е кръстен „героичната епоха”, защото се предполага, че са водили много битки и войни.

Да, да. Бронзовите оръжия остават. Преди това може пак да са се били всеки ден, но няма как да останат до наши дни дървени копия с и щитове направени от дърво и кожа. Отново логиката е непробиваема.
Има доказателства, че през Бронзовата епоха е започнала употребата на алкохол.

Това не ми прилича на пъб, но е датирано, че е от онези години. Прилича ми на място за преклонение и е възможно алкохола да е улеснявал връзката с отвъдния свят.

Снимка 1, Бронзова епоха, Irish National Heritage Park, Ирландия
Съоръжение с неизвестно предназначение, Irish National Heritage Park, Ирландия

Около 1000 – 1500 години преди н.е. започнали да се появяват каменните къщи, събрани зад една ограда с порта. На снимката оградата е дървена, но имало и каменни такива. По-богатите започнали да инвестират в сигурност.

Снимка 2, Бронзова епоха, Irish National Heritage Park, Ирландия
Защитено селище, Irish National Heritage Park, Ирландия
Снимка 3, Бронзова епоха, Irish National Heritage Park, Ирландия
Инвестиране в сигурност, Irish National Heritage Park, Ирландия
Снимка 4, Бронзова епоха, Irish National Heritage Park, Ирландия
Каменни къщи, Irish National Heritage Park, Ирландия

Ранно християнство, Irish National Heritage Park, Ирландия

Няколко века след н.е. Християнството започнала да пуска пипалата си и в Ирландия. Християнската религия се омесила с много стари вярвания и те били добавени към канона.

Поради тази причина църквата на острова се различавала от общо приетата в Европа и за това и се наричала Келтска църква. Някои от Ирландските манастири започнали да стават толкова големи, че можело да се смята, че са малки градове.

Наричат периода Ранно християнски. Аз бих добавили, че това е бил периода на истинската вяра. След това всичко е вмъкнато в калъпа на консервативния римо-католицизъм и всички странности за заличени.

Снимка 1, Ранно християнство, Irish National Heritage Park, Ирландия
Постройки от Ранно християнския период, Irish National Heritage Park, Ирландия

През този период (600 г след н.е.) е изобретен метода на бавното сушене на зърно. Огънят гори в каменно огнище, а над него на сламено легло е сложено зърното. Имало е няколко етажа от постелки. Сега може да ни се струва елементарно, но това изобретение за своето време сигурно е било гениално, спасявайки хората от глад през зимата.

Съоръжението е било толкова важно, че ако някой го ползва без разрешение, се е налагала глоба.

Снимка 2, Ранно християнство, Irish National Heritage Park, Ирландия
Съоръжението спасило хората от глад, Irish National Heritage Park, Ирландия

Ранно средновековие, Irish National Heritage Park, Ирландия

На следващите снимки виждате едно от първите автоматични съоръжения в Ирландия – водна мелница. Спестило е безкрайно много работни часове на робите, които преди това въртели мелничния камък.

Изобретението не е местно, дошло е от чужбина. Интересна е легендата свързано с изобретяването. Крал Cormac Mac Art (227 – 266 г.) имал вземане – даване с една млада робия. Както обикновено се случва в живота „от лаф на лаф” робинята взела, че забременяла.

Да, но тя била от тези робини, които въртели мелничния камък. Кралят почувствал неудобство, извел робинята от мелницата и пратил майсторите си в чужбина да научат нещо ново, като например, как може да се мели зърно без помощта на бременни робини.

Те се върнали със идеята за водното колело. Тази история е много далече от истината, поне с няколко века. Изобретението е от много по късно, но пък показва някои добри качества у похотливия крал.

Снимка 1, Ранно средновековие, Irish National Heritage Park, Ирландия
Воденица, Irish National Heritage Park, Ирландия
Снимка 2, Ранно средновековие, Irish National Heritage Park, Ирландия
Гениалното съоръжение, Irish National Heritage Park, Ирландия

Езерните селища имали много стара история, още от Бронзовата епоха, но възходът им бил през Ранното Средновековие. Статутът им бил в двете крайности. Там живеели или най-бедната прослойка на населението или най-богатите, използвайки ги за лятна резиденция. В случай на нужда били ползвани и за укрепени райони на келтите, когато англичаните ги нападали.

Снимка 3, Ранно средновековие, Irish National Heritage Park, Ирландия
Езерно селище, Irish National Heritage Park, Ирландия

Към момента единствените жители на островните селища са ето тези любопитковци.

Снимка 4, Ранно средновековие, Irish National Heritage Park, Ирландия
Местните любопитковци, Irish National Heritage Park, Ирландия

Епохата на първите викинги, Irish National Heritage Park, Ирландия

Идва периода на всеизвестните Викинги. Те променят голяма част от Европейската история. Специално в Ирландия, те построяват първите градове (Дъблин, Уексфорд, Уотърфорд), секат монети, въвеждат по-модерно изкуство и започват да търгуват с Англия и континента.

С две думи „цивилизоват” острова. Не очаквайте, че селищата им са съвременни градове с корабостроителници. Разликата между викингите и келтите, например е, че вторите възприемали на Англия само като потенциален враг, а за викингите, Англия била пазарна ниша.

Снимка 1, Епохата на първите викинги, Irish National Heritage Park, Ирландия
Викингско селище, Irish National Heritage Park, Ирландия
Снимка 2, Епохата на първите викинги, Irish National Heritage Park, Ирландия
Викингска къщаIrish National Heritage Park, Ирландия

Повечето викингски градове били създадени покрай бреговете.

Снимка 3, Епохата на първите викинги, Irish National Heritage Park, Ирландия
Изглед към реката и викинското селище, Irish National Heritage Park, Ирландия

Епохата на норманите, Irish National Heritage Park, Ирландия

През 1169 година във Ирландия пристигат поевропейчените викинги, т.е. норманските рицари. 400 рицари с 100 коня слизат на брега до Уексфорд от своите кораби.

Заедно с още 500 келтски война първо превзели Уексфорд, а след това за две години завзели цяла Ирландия. Територията и била разпределена между най-лоялните на новия крал рицари.

Интересното е, че на практика, нормандците са се били срещу предците си. Това бил сблъсък между старото поколение викинги и новото.

Река Slaney се влива в морето при Уексфорд. През Средновековието, подобни река са имали стратегическа роля. Те били основни пътни артерии към вътрешността на острова, в това число и за завоевателите. Контролът върху тези реки бил жизненоважен. Има построени много крепости по бреговете им.

Снимка 1, Епохата на норманите, Irish National Heritage Park, Ирландия
Стратегическата река Slaney, Irish National Heritage Park, Ирландия

Една от крепостите имащи задача да охранява реката е тази от снимката. Построена е през 1170 година. Тогавашната река е била малко по близо до крепостта и по –тясна.

Стрелците с лък от крепостта са можели да обстрелват всяка лодка – нарушител. Сега тази крепост изглежда „хилава”, но през 12 век е била страховита.

На практика, Нормандците не нахлуват в Ирландия. Те са поканени да помогнат в междукралските взаимоотношения. Веднъж дошли, те никога не си отиват и променят хода на Ирландската история.
Крепостта на снимката не е реплика, а е оригинална.

Снимка 2, Епохата на норманите, Irish National Heritage Park, Ирландия
Оригинална нормандска крепост, Irish National Heritage Park, Ирландия
Снимка 3, Епохата на норманите, Irish National Heritage Park, Ирландия
Кула от 1170 г, Irish National Heritage Park, Ирландия

Всеки сам решава какво да посети в една държава по време на екскурзия. Аз предпочитам историята пред съвременното изкуство, крепостите пред музеите. Лично на мене Irish National Heritage Park ми допадна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *