Български автори,  История,  Келтски свят

Ман – богата история и перспективно бъдеще

Освен че е популярна дестинация за туристите, островът-държава привлича и многобройни чуждестранни инвестиции в различни сектори

03.09.2012г., от в.Дума, автор: Кристиела Симеонова взето от:

https://duma.bg/?go=news&p=detail&nodeId=38607

Правителство, работещо ръка за ръка с предприятията, политическа стабилност, ниска безработица, нулево данъчно облагане, ниска престъпност, градове, обградени от зеленина и пазещи полъха на миналото… Да, макар и да звучи налудничаво, тази комбинация е напълно реална.

В сърцето на Ирландско море, на площ от 572 кв. км, с население от 85 хил. души, е разположен остров Ман. Той е част от архипелага на Британските острови и е коронно владение на Великобритания.

Остров Ман е много популярна туристическа дестинация заради разнообразните възможности за прекарване на свободното време, които предлага на своите гости, като разходка с параход или електрически влак, катерене или плуване с акули. Делфини, акули и китове редовно могат да бъдат видени от крайбрежието.

Голям брой от хората идват тук, за да участват или просто да наблюдават популярните състезания с мотоциклети. Не са малко и хората, които обичат да се разхождат из планините и долините на острова, по чиито земи своята диря са оставили и келтите, и викингите.

Назад във времето

Островът е населен още преди 6500 г. пр. Хр. Келтското културно влияние датира от V век  и езикът манкс, келтски диалект, започва да се разпространява все повече. През VI век населението е християнизирано от ирландски монаси.

До XIII век Ман е в състава на Норвежкото царство на Хебридите, след което бива отстъпен на Шотландия. През цялото време на шотландско господство обаче към него проявяват претенции монарсите на Англия. В крайна сметка остров Ман става протекторат на Англия през 1333 г. През 1828 г. островът става зависима от Великобритания територия.

Въпреки че Ман не е част от Обединеното кралство, правителството на Албиона е отговорно за неговата отбрана и международно представителство.

Devotional Art for Manannán mac Lir | John Beckett
Мананан


Според манската митология островът носи името на келтския бог на морето – Мананан, който управлявал острова. За да го предпази от нашественици, той го обгърнал със своята мантия от мъгла.

Според някои от преданията остров Ман е дом на много самодиви. Ще те сполети лош късмет, ако преминавайки по известния мост на самодивите, пропуснеш да ги поздравиш с добър ден. За да си осигуриш късмет пък, трябва да оставиш монета на моста.

Остров Ман се слави със своята уникална по рода си на Британските острови организация Национално наследство на Ман, която съхранява и представя всички аспекти на културно-историческото наследство на острова-държава.

Идвайки тук, не може да пропуснете разходката из Касълтаун, който е бившата столица на острова и датира от 1090 г. Там ще ви посрещне старото начално училище с класните стаи, останали непокътнати от 1930 г. Малката бяла сграда гледа към морето. Фасадата на училището е запазена в автентичния си вид, а вътре се помещава малко магазинче за сувенири и книги. И на няколко крачки е старата класна стая.

Всичко е толкова реално, като сцена от стар филм. Въпреки че сградата е малка, атмосферата вътре е приятна, връщаща назад във времето, когато училищата са се помещавали в местните църкви.

Castle Rushen, Castletown - Picture of Isle of Man, United Kingdom -  Tripadvisor
Касълтаун
TripAdvisor

Касълтаун се отличава с тесните си улички и малки рибарски къщички. Непременно трябва да посетите стария средновековен замък и да научите любопитни факти около неговата история.

От пристанището на Касълтаун все още излизат лодки в открито море, макар от 1970 г. на него да не акостират търговски кораби.

На 11 ноември 2000 г. близо до Касълтаун отваря врати музеят на авиацията. В него са изложени пушки, униформи, снимки, възстановени части от самолети. За музея се грижат предимно доброволци с желание да поддържат жива историята на авиацията.

Руините на замък от XIV в., разположен на о. Св. Патрик, пък ще ви разкажат истории за викинги, монаси и кучето-призрак. През 1980 г. тук е открит гробът на високопоставена жена, живяла по времето на викингите, и нейните бижута и други принадлежности са изложени в Музея на Ман.

Ако пренасянето назад във времето ви хареса, трябва да продължите с посещение на  Крегнеш. Селото, превърнало се в жив музей, е останало абсолютно непроменено от хода на времето и ви връща в периода XVIII-XIX век, когато риболовът и селското стопанство са били основни стълбове на икономиката.

Тук хората все още продължават да живеят в къщи със сламени покриви, говорят местния островитянски диалект и изработват типични само за този регион изделия. Това изолирано село е разположено на Мал Хилс над Спениш Хед.

До 1900 г. е било напълно незасегнато от съвременните технологии. Една от първите къщи, която е отворена за посещение през 1938 г. е тази на Хари Кели. Оттогава досега много други къщи са станали част от музея, макар в селото да има и няколко съвременни модерни къщи.

Град Лекси пък илюстрира индустриалното развитие на Ман, чийто връх представлява Водното колело „Лейди Изабела“, което е една от най-големите туристически атракции на острова.

Незабравимо преживяване представлява възможността да се повозите с едни от най-старите трамваи в света, които минават през Лекси, за да превозят хората на юг и на север нагоре в планината Снефел.

Manx Electric Railway (Douglas) - 2020 All You Need to Know BEFORE You Go  (with Photos) - Tripadvisor
TripAdviser

Водното колело и мината се намират на около половин миля от Лекси в стръмната долина на река Муър. Мястото е уникално заради използването на реката за захранване с енергия за всички съоръжения, използвани в мината, което го прави едно от най- важните постижения на индустриалната революция във Великобритания.

В мината се е добивало една пета от цялото количество цинк в Обединеното кралство през 1870 г., а също и значително количество желязо и олово. До закриването си през 1929 г. мината работи около 150 години.

https://www.wondermondo.com/wp-content/uploads/2017/10/Laxey.jpg
Водно колело в Лекси
https://www.wondermondo.com/wonders-of-the-isle-of-man/

Водното колело, построено през 1854 г., е кръстено на жената на тогавашния лейтенант-губернатор на острова. Днес то е най-голямото водно колело от този род в света.

Напред към… Космоса

Докато в миналото селското стопанство и риболовът са имали най-голям принос към икономиката на острова, то днес офшорните банки, производството и туризмът са ключовите сектори, допринасящи най-много към брутния вътрешен продукт на Ман.

Правителството стимулира високотехнологични компании и финансови институции да отварят офиси на острова, с което се стреми да разшири възможностите за реализация на местното население.

Безработицата на острова е ниска, през последните години е под 2%. Правителството е намерило и друг начин за привличане на чуждестранни инвестиции, а именно регистрирането на сайтове за онлайн хазарт и филмова индустрия.

През 1995 г. е създадена филмовата комисия на остров Ман. Едва ли тогава създателите й са си представяли колко много филми ще бъдат направени тук и колко холивудски звезди ще посетят острова.

Около 70 филма и телевизионни сериала са създадени на Ман. Търговията на острова е предимно с Великобритания, но също така и пазарите на Европейския съюз са отворени.

Остров Ман предлага своето пространство, както и своя режим на собственост и на данъчно облагане на морския и въздушния транспорт. Тридесет от петдесет и четирите организации в света, които работят със сателити, имат филиали на Ман.

Освен това островът е устремен и към космическото пространство – в северната част на острова компанията „Екскалибур Алмаз“ съхранява съветски станции от типа „Салют“ с намерението да ги върне към действие, за да изпраща богати пенсионери на обиколка около Луната.

Остров Ман се характеризира с политическа стабилност, която се дължи на традиционната липса на партии. Държавата има особен статут на политическа независимост от Великобритания и се управлява от лейтенант-губернатор.

Остров Ман има собствен парламент от две камари – Тинвалд, действащ от 979 г., което го превръща в най-стария парламент в света. Правителствените сгради са разположени около малкото пристанище за риболовни и развлекателни кораби в столицата Дъглас.

Тя е и центърът на острова за бизнес, финанси, пренос на стоки, транспорт, пазаруване и развлечения. Невероятен крайбрежен булевард, идеален за разходки, се извива през Дъглас


Прочутите мотоциклетни състезания

Основното международно събитие, което се асоциира с остров Ман, са състезанията по мотоциклетизъм. Първото мотоциклетно състезание датира от 1907 г., а негов създател е Джулиан Орд.

Състезанието е спечелено от Чарли Колиер със средна скорост от около 80 км/ч, при положение че във Великобритания скоростта е била ограничена до 20 мили в час – 32.2 км.

Първите години състезанията се движат по много по-кратък маршрут – около 18 км. До 1920 г. вече се е утвърдил сегашният курс, който остава непокътнат и в сегашни дни.

Продължаващо повече от две седмици, състезанието се е превърнало в празник за търсачите на силни усещания. Привличайки над 40 хил. зрители, мотоциклетното състезание значително допринася за икономиката на острова.

Ман бе и домакин на Световния шампионат Гранд при от 1949 до 1976 година, когато след множество протести обявават трасето за крайно неподходящо за Гранд при.

Остров Ман е истинско съкровище

съчетание на богата и древна култура и невероятна природа. Ман крачи уверено напред към бъдещето, но не спира да гледа с гордост назад към богатата си история, грижливо пазена като жив компонент от индивидуалността му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *