Български автори,  История,  Трако-Келтика

Разходка във Варна

от https://www.elenahotel.eu взето от:

https://www.elenahotel.eu/landmarks-info-bg-33

Варна е третият по големина град в България и най-големият на българското Черноморие с население от 347 840 човека, заемащ площ от 205 кв.км. Стратегически разположен във Варненският залив, градът винаги е бил голям икономически, социален, и икономически център почти три хилядолетия.

Едновременно с това той е пресечна точка на пътя между Средния изток и Западна Европа. В наши дни  Варна е важен център  за бизнес, транспорт, обучение, туризъм, развлечения, и здравеопазване. Градът е известен като Морската столица на България .

Варна е люлка на най-старата Европейска цивилизация. Тук можете да видите оригиналните артефакти на най-старото златно съкровище в света, датирано между 4400 – 4200 г. пр. Хр. намиращо се в Археологическия музей на града.

В по-широкия регион на Варненските езера и близките карстови извори и пещери има намерени над 30 праисторически поселения с най-ранни артефакти датиращи от Средния палеолит или преди 100,000 години.

Oще от късната Бронзова епоха (13-12 пр.н.е.) районът около Одесос е бил населен с Тракийски племена. През 9 – 8 век пр.н.е. местните тракийци са имали активни търговски и културни контакти с племена от Анатолия, Тесалия, Кавказ и Средиземно море.  Няма съмнение, че тези контакти са ставали главно по море като заливът на Одесос е мястото където се е случвала търговията.

Келтите са започнали населяването на района след тяхната инвазия на Балканския полуостров през 280 г. пр.н.е  Из цяла Североизточна България и дори близо до Одесос са намерени бронзови предмети с келтски елементи и типични оръжия бързо възприети от тракийците.

Одесос е едно от най-старите древни поселения, създадено през втората половина на 6 век  пр.н.е (585-550 г.пр.н.е) от гърци от Милет близо до старо тракийско . Градът е бил зона за контакт между смесените племена на Йонийските гърци и Траките.

През 15 г. Римският град Одесос е присъединен към новосъздадената провинция Мизия.  Покривал е район от 47 хектара в сегашния център на града и е имал голяма  римска баня (Терми)  построена в късния 2 век.

Тя е най-голямата антична обществена сграда открита досега в България, и най-голямата като площ баня на Балканският полуостров, четвърта като големина в Европа. Размерите на Термите са впечатляващи 100 м. ширина, 70 м. дължина и 25 м. височина, това свидетелства за важността на града в този период.

До Освобождението на България от турско робство през 1878 г. Варна е типичен ориенталски град с територия от около 170 хектара и население около 20 000 души, предимно турци, гагаузи, гърци и др.

Българите са малцинство. Това определя и по-бавното проникване на европейските културни влияния, в т.ч. и в архитектурата. Характерното в ансамбловото изграждане на съвременния град е европейското влияние, а и това от средиземноморските страни. Срещат се византийски, арабски, мавритански, арменски и пр. архитектурни елементи, обогатени с причудливи египетски и абстрактни орнаменти.

В днешни дни изключителен интерес сред гостите на Варна представляват богатите колекции на Археологическият музей, Римските терми, Парк-музей Владислав Варненчик, Военноморския музей както и Етнографския музей, който показва животът на обикновените българи в късния 19 и ранния 20 в.

Със своите 850 декара Морската градина във Варна е национален паметник на градинското и парково изкуство. Нейното строителство е по проект на Антон Новак-чешки градинар-декоратор поканен в града от братята Шкорпил.

В морската градина е разположен Летният театър – място където се провеждат международни Балетни конкурси, Оперни и много други концерти.

Също така там е Аквариума, Делфинариума, Обсерваторията и Планетариума, Природонаучният музей, терариум, зоологическа градина, увеселителен парк за деца, ледена пързалка.  На алеята на Възрожденците се намират паметници на бележити българи от Възраждането и националноосвободителните ни борби.

Варна разполага с безброй културни събития с участието на фолклор, музика, балет, опера и театър, филми и анимационни презентации – снимки, изложби на открито и много художествени галерии. Тя е участник в надпреварата Европейска столица на културата 2019 .

Тук ще може да се насладите на впечатляващ нощен живот и мнозина казват, че „градът никога не спи”. През летните месеци е почти невъзможно да се намери затворен бар или клуб през нощта.

Много от баровете и ресторантите лятото са разположени директно на брега на морето, в близост до Морската градина.

Във Варна можете да намерите изобилие от модерни търговски центрове, традиционни пазари  на открито, както и малки магазинчета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *