как се празнува ?,  Келтски празници,  Ритуали,  Традиции

Какво знаем и какво не за Хелоуин в Шотландия

31.10.2019г. публикувано от admin от http://www.caledonianschool.bg/bg взето от:

Vintage Scottish Halloween card | Halloween, Vintage halloween, Halloween  cards
Стара шотландска картичка за Хелоуин – от Pinterest

Хелоуин се свързва със свръхестественото, вещиците, духовете и огъня. Известният шотландски поет Робърт Бърнс, описва митовете, легендите и традициите, свързани с Хелоуин в Шотландия в стихотворението „Хелоуин“, написано през 1785 г.

Корените на Хелоуин се крият в древния келтски празник Samhain  (Сауин) („края на лятото“). Келтската година се определяла от сезоните, а Сауин отбелязвал края на лятото и събирането на реколтата и началото на тъмната студена зима. Фестивалът символизирал границата между света на живите и света на мъртвите.

Келтите вярвали, че в нощта на 31 октомври духовете на мъртвите отново ще се разхождат сред тях и палели големи огньове във всяко село, за да се предпазят от зли духове. Всички домашни огнища били гасени и отново палени от огромните огньове на открито.

Въпреки че в някои райони на Шотландия все още се палят огньове на открито, които да изплашат немъртвите, традиционно се правят и фенери от ряпа.

Вътрешността на ряпата се издълбава и се изрязват отвори за очи, нос и уста. Поставя се свещ, за да се завърши фенера. Предназначението на тези фенери е да отблъскват злите духове. Днес, благодарение на влиянието на американската култура, тиквата е толкова разпространена, колкото и ряпата за направата на фенери.

Много от традициите, които Бърнс споменава в поемата си „Хелоуин“, продължават да съществуват в Шотландия и до днес.

Една от традициите на Хелоуин е годеника и годеницата да поставят по един орех в огъня. Ако орехите изгорят тихо, тогава бракът ще бъде щастлив, но ако орехите съскат и се пукат, тогава бракът ще бъде бурен. По същия начин, ако едно момиче сложи два ореха в огъня, един за любимия си и един за себе си, а ядките съскат и се пукат, тогава това е лошо знамение за тяхното общо бъдещe.

„Подскачащите ябълки“ е игра на Хелоуин, която се състои във взимане на ябълка, плаваща в съд, пълен с вода, без да се използват ръце, а само с уста. Това е друга езическа Хелоуин традиция, свързана с древните келти, които считали ябълката за свещена.

Доскоро обичаят „беля или лакомство“ не е бил известен в Шотландия. Вместо това децата се дегизирали и се престрували, че са зли духове. Обичаят е още от времето, когато се смятало, че като са преоблечени по този начин, децата ще се слеят с духовете, които са навън онази нощ и те няма да им навредят.

Когато децата, отивали в дадена къща, преоблечени по този начин получавали дар, за да отблъснат злото. Днес от децата се очаква да изпълнят песен, танц или да рецитират стихотворение например преди да им бъде предложено лакомство, под формата на плод, ядки или по-често в наши дни, пари или сладкиши.

Всъшност, спокойно можем да кажем, че съвременните Хелоуин традиции за изработване на тиквени фенери, подскачащи ябълки и „беля или лакомство” произхождат от древните келтски традиции.

Фестивалът Samhuinn (Хелоуин) в Единбург е ежегодно събитие, отбелязващо келтската Нова година. Представен от обществото „Белтейн“, събитието включва грандиозно шествие на огън, музика, танци, театър и фойерверки и се провежда по протежението на известната Royal Mile в Единбург.

„Halloween in Scotland“ by Ben Johnson

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *