Български автори,  Ритуали,  Традиции

Келтски любовни предсказания срещу Еньовден

взето от:

http://eniovden.praznuvai.com/keltski_liubovni_predskazania.php

Келтите били незаменими в любовните гадания. Те смятали, че нощта срещу Еньовден е най-подходящото време, защото тогава границата със света на отвъдното се затваря и могат да ни се случват само хубави неща. Наклаждали символични огньове с клонки от върбинка и див пелин. Така пречиствали душите си и се зареждали с положителна енергия.

Ето и някои от любовните предсказания на келтите:

– Изяжте една ябълка. Вземете една от семките и с помощта на палеца и показалеца си я изстреляйте към тавана. Ако го докосне, чувствата ви ще бъдат споделени. Ако падне преди да е достигнала тавана – няма шанс за вас, потърсете си нова любов!

– В парче бял плат увивате листа от ясен или дъб, четирилистни детелини, маргаритки, градински чай, лаврови клонки. Поставяте ги под възглавницата. През нощта ще сънувате бъдещия/бъдещата си съпруг/съпруга.

– Жените, които искат да заченат, спят върху имел, а за да възцари в живота ви спокойствие, се спи върху розмарин.

– За да узнаете професията на вашата бъдеща половинка, се преспива върху парче восък. През деня се оставя да се разтопи на слънце. Тогава ще се получи символичния образ на търсената професия.

– Маргаритката се смята за любимо цвете на богините на любовта: Афродита, Венера и Фрея. Откъснете една маргаритка и изтегляйте едно по едно листенцата й, като повтаряте „Обича ме, не ме обича…“. С която дума наречете последното листенце – това е съдбата.

– Може да откъснете и няколко маргаритки със затворени очи. След като ги преброите, ще разберете колко години ви остават до бленувания брак.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *