Uncategorized

Какви са келтските игри?

2019г., взето от:

https://bg.histoire-ucad.org/kakvi-sa-keltskite-igri

Някои от спортовете, които се играят в Ирландия, се наричат ​​“келтски игри“, тъй като те се организират от Гелската спортна асоциация (GAA). Основните келтски игри са хърлинг и келтски футбол. Игрите са широко популярни в страната и привличат много привърженици.

Хърлинг

Хърлинг /hurling/ е вид игра със стик /хърли/ и топка, в която отбор от 15 участника играе на правоъгълен терен. В двата края на терена са поставени H-образни врати, в които играчите трябва да вкарат топката. За попадение под хоризонтална линията се дават три точки, а над нея – само една..

Отборът, който събира най-висок резултат, се обявява за победител. Хърлинг е на повече от триста години и е признат за най-бързо играната игра в света. Той съчетава умения от хокей на трева, лакрос и бейзбол,. От 2009 г. се играе и женската версия на хърлинга. Тя има малки промени в правилата и се нарича камоги /camogie/.

вид игра с топка и бухалка

Спортът е игра на прилеп и топка, която изпраща два отбора един срещу друг в полето. В Ирландия играта се играе на 70-метров площад, а основите са разположени на 25 метра. Девет играча са максималният брой играчи, допуснати на терена по всяко време. Прилепите, използвани за да играят, могат да бъдат с диаметър до 2, 8 инча в диаметър и между 28 до 43 инча дължина, докато обиколката на топката е от 8, 9 до 10, 0 инча. Подобна версия на играта е играна в Англия от Tudor Times. Rounders също е подобен на софтбол.

Галски хандбал

Гаелският хандбал разполага с двама играчи, които използват ръцете си, за да ударят топката в стената. Играчите се опитват да върнат топката по такъв начин, че другият играч да не може да удари обратно. Спортът се играе в алея, която може да се измери 60 фута с 30 фута или 40 фута на 20 фута. Друг вид хандбал, наречен едностенен хандбал, става все по-популярен през последните години. Едностенен хандбал се играе в най-малко 30 страни, което го прави най-популярната глобална версия на хандбала. Гаелският хандбал е подобен на американския хандбал. Състезанията по хандбал в Ирландия включват 40х20 ирландски граждани и шампионати за всички държави.

Футбол

Гаелски футбол изправя два отбора по 15 играча един срещу друг. В двата края на правоъгълната стъпка има Н-образни цели. Играчите от всеки отбор се координират помежду си, за да ударят топката в целта на другия отбор, за да спечелят три точки. Една точка се печели, когато топката е ритна над бара. Отборът, който успява да събере най-висок резултат, е обявен за победител. Женската версия на спорта има малки промени в правилата и се нарича дамски келтски футбол.

Други келтски игри

Когато GAA е създадена, тя също е ръководила няколко келтски състезания по лека атлетика, но през 1922 г. е прехвърлила мандата на Националната асоциация по атлетика и колоездене. Игрите на Tailteann като част от келтската лека атлетика бяха организирани до 1932 г. По този начин други келтски игри почти или напълно изчезнали (например, келтската атлетика).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *