Български автори,  Изкуство,  Символи,  Традиции

Какво означава белият цвят ?

01.12.2019г., автор: Силвия Петрова, взето от:

https://www.mila.bg/article/5225458/2

Medb Pagan Handfasting Dress — Free Spirit ~ Pagan Clothing
https://celticfusiondesign.com/celtic-bride/medb-pagan-handfasting-dress

Религиите го обожават

В Библията на няколко места е указано, че белият цвят е символ на чистота и невинност. По време на възкресението си Иисус се появява в бели дрехи, така се изобразяват и праведниците след Страшния съд.

Белите дрехи на Папата са знак за неговата просвтеност, великолепие и небесен път. При католиците цветът е символ на невинност, радост и простота. Бялата лилия обозначава чистота и е символ на Дева Мария. Девствеността символизира и бялата роза.

Бялото означава и кръщенето и причастието /с бели дрехи са тези, които се причестяват за първи път/.

Съществувал е обичай новопокръстените да носят бели одежди осем дни, за да е видно за всички, че блестят от чистота.

Цветът е символ на празниците Рождество, Великден и Възнесение, както и на всички светци, които не са мъченици.

Бели дрехи се обличат на церемонията по освещаване на църква. В православието те са задължителни за всички богослужения от Великден до Света Троица, дори и при погребения. Понякога бялото може да бъде заменено от сребърно.

То обаче има по-далечна традиция – свещените жертвени животни при гърците, римляните, келтите, германците са именно бели.

В Рим жриците на Веста /пазителката на домашното огнище и горящия огън/ давали обет за девственост и били облечени в бяло.

Питагор пък препоръчва изпълнителите на свещени химни да носят бели дрехи.

В някои области в Югоизточна Азия белите слонове са свещени животни. Любопитна подробност е, че в древен Сиам /Таиланд/ фразата „бял слон“ се е превърнала в нарицателно за внушителна, но безполезна покупка.

Това значение идва от традицията на сиамските царе да подаряват бял слон на изпадналите в немилост придворни, който бързо ги разорявал с огромните разходи за храна.

Знак за малодушие

През Първата световна война французите, които искали да избегнат военната служба, изпращали бяло перо, за да изразят страхливостта и малодушието си. Произходът на тази практика идва от наблюдението, че в боевете с петли най-смели се оказвали птиците с черна и червена окраска, които редовно оскубвали перата на белите си съперници.

Цветът на магията и тайните учения

Бялата магия е тази, която използва силата в името на доброто – за любов или лечение.

При алхимиците белият цвят означава вода, влажност. Избеляването и изсветляването при тях е знак, че предишната тъмна материя е намерила пътя към философския камък. Масоните пък смятат бялото за символ на пепорочност и безпристрастие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *