Български автори,  Музика,  Традиции

Loreena McKennitt

28.01.2016г., взето от:

https://theothersidezine.com/tag/loreena-mckennitt/

“The Wind That Shakes the Barley” на Loreena McKennitt в “Картини от една изложба”

Loreena McKennitt - The Wind That Shakes the Barley

Началото на творческата кариера на канадската певица Loreena McKennitt е белязано от силното влияние на келтската култура. След това тя проявява интерес и изследва културните пластове в Средиземноморието и Близкия изток, за да се върне през 2010 г. към ирландските си корени.

При подготовката на своя девети студиен албум Loreena наема историческия замък Sharon Temple, на север от Торонто, където отново се заема с келтски фолклор ето защо:

„Всеки отново и отново го привлича магията да се върне към собствените си корени или начала, да се взре в тях от перспективата на времето и придобития опит, за да почувства близки нещата, които някога е обичал и още обича“.

В албума “The Wind That Shakes the Barley” тя ни потапя в атмосферата на древни келтски мелодии и на творби от ирландските поети William Butler Yeats („Down By the Sally Gardens“) и Robert Dwyer Joyce (едноименната “ The Wind That Shakes the Barley”), на стари ирландски балади като „The Parting Glass“, веселата ирландска джига в „As I Roved Out“ и т.н.

Албума “The Wind That Shakes the Barley” ще чуем в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР в събота, 30 януари, след новините от 21:00 ч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *