Български автори,  История,  Келтски свят

На днешния ден: Създават Париж

08.07.2020, от Marica.bg, взето от:

https://www.marica.bg/svqt/na-tozi-den-parij-stava-na-2072-godini

На днешния ден: Създават Париж

На днешния ден /8 юли/ през 52 г. пр. н.е. е основан град Париж (Paris) – столица и най-голям град на Франция. Наименованието Париж произлиза от името на основателите на града, келтското племе, познато като паризии, работещи хора, занаятчии.

Наричат Париж Града на светлините заради славата на образователен център и като град, въвел първи уличното осветление (през 1667 г.).

Париж е разположен в меандър на река Сена, която го разделя на две части.

Градът е прочут с големите си булеварди, засадени с кестени, най-прочутият от които е Шанз-Елизе.  Името му е свързано с Елисейските полета – царството на мъртвите в древногръцката митология. Тук е традиционното място за военни паради.

През ХІІ век с откриването на Сорбоната градът става едно от първите университетски средища, както и център на изкуствата.

Градът е седалище на няколко международни организации – като ЮНЕСКО.

В Париж се намират безброй паметници на културата. Годишно градът се посещава от 45 млн. туристи.

Хълмът Монмартър от латинското Mons Martyrtum, „Планината на мъчениците“, е прочут с това, че през 19-и и 20-и век там са работили мнозина от най-известните художници – Пабло Пикасо, Винсент ван Гог, Амедео Модиляни. От много вятърни мелници днес е останала само една – пред входа на прочутото кабаре „Мулен Руж“ (Червената мелница).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *