Български автори,  Келтски свят,  Традиции

ШОТЛАНДИЯ – КЕЛТИТЕ НА ВЛАСТ

взето от:

https://myplanet.bg/travel-notes/travel-note-39/

Легендата разказва за Скота – фараонската дъщеря и нейният любим, гръцки принц. Влюбени, които са били изпратени в заточение след неясни днес причини.  Двамата тръгнали, заедно с някои довереници, на дълъг път по вода и така достигнали до земите на Шотландия. Говори се още и че Скота донесла със себе си Камъка на Съдбата (също наричан Кралски камък). Той бива поставен под кралския престол, а поверието гласи – ако монархът не е коронясан, докато седи на стола, тогава той няма да царува. Друго – че ако камъкът го няма – Шотландия ще изгуби земите си.

Днес страната е все така митична.

Тя се простира в северната една трета от остров Великобритания, като граничи на Юг с Англия , на Запад и Север с Атлантическия океан, на Изток –  със Северно море. За разлика от почти всяка друга държава, най-големият град Глазгоу не е столица. Това е Единбург, който е втори по големина, но за сметка на това е един от най-ценните финансови центрове от континентално значение. Климатът в Шотландия е умерен и океански, а също и много непостоянен. Гълфстрийм повишава температурите и поради това зимите са по-меки, но пък летата са хладни и влажни. Паричната единица е Лира Стерлинг, а спешният телефон е 999 или 112.

Културата е една изключително важна част от приказката на Шотландия. Местната музика, с традиционни и модерни влияния, е позната по цял свят със своята класа и уникалност. Шотландската гайда, акордеонът и Келтската арфа са някои от традиционните инструменти. Литературната история е белязана от имена като: Робърт Бърнс, Сър Уолтър Скот, Сър Артър Конан Дойл и Дж.М. Бари. Като много други пишат за страната, с диалекта й или просто избират красивите й местности като най-подходящо място за творене.

Шотландия е сила на футболното и ръгби игрище, споменаването на отбори като Селтик, Рейнджърс и Абърдийн говори само за себе си.

Ако се чудите коя от многобройните забележителности на страната да посетите…

Най-големият Фестивал на изкуствата в Единбург е през август – със сигурност няма да скучаете. Също имайте предвид, че почти целият е част от списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Други градове, които си струва да посетите са: Абърдийн – трети по големина в държавата, европейска столица на петрол и газ и дом на два университета; Стърлинг – кралски крепостен град с модерно влияние; Дънди – сборище на ученици и студенти, където ще имате удоволствието да срещнете интересен местен диалект. Всички по-големи селища (Глазгоу, Единбург, Абърдийн и Ивърнес) притежават собствени летища.

Природата в северната част на Острова е изключително красива! Ако искате да усетите мириса и чувствеността на истинската шотландска флора и фауна, трябва да отидете до Национален парк Кайнгормс. Там се намират замъкът Блеър, много езера и живеят красиви животински екземпляри.

Лох Нес. Какво можем да кажем за това езеро? Там има дворци, Loch Ness Exhibition Centre (местния изложбен център), класически фарове и… Чудовището. То се дели първото място по големина с езерото Ломонд, като едното е най- дълбоко, а другото най-широко.

Кухнята е очарователна и разнообразна. Известните за местността говеждо и морски дарове са основните съставки на традиционните ястия. Като изключение трябва да запишем точно националното блюдо – Haggis, което е приготвено от накълцани овчи бели дробове, черен дроб и сърце. Казват, че независимо от това как звучи, тази храна била много вкусна.

Уискито (Whisky без Е) и бирата тук винаги са считани за най-високо качество. Те са и правилният избор за една прекрасна вечер с приятели, а Irn Bru се смята за перфектния лек за махмурлук.

И преди да тръгнете към Шотландия помислете! Всяка страна си има своите особености. В тази не очаквайте местните да се разхождат по килти, освен по изключително специални/ официални случаи. Не ги наричайте “Scotches”, a “Scots”. Не носете символите на местни отбори без да обмислите добре преди това възможността да срещнете почитател на вечния съперник или просто на друг клуб.

Поздравявайте хората и се усмихвайте – това винаги се отразява добре, както на околните – така и на вас самите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *