Български автори,  Келтски свят

СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ – ЕДНО МАЛКО СЪКРОВИЩЕ

взето от:

https://myplanet.bg/travel-notes/travel-note-158/

Северна Ирландия е част от Обединеното кралство и се намира на североизточния бряг на остров Ирландия, като заема една шеста от него. Тя граничи с Република Ирландия и събира в себе си шест от оригиналните девет части на провинция Ълстър. Тя се състои от Антрим, Арма, Даун, Лондъндери, Тирон, Фермана, Кавън, Донигъл, Монахан, като последните 3 не са част от Северна Ирландия.

Основните градове в страната са: Арма, Белфаст, Дери, Лисбърн и Нюри. Паричната единица е Британската лира, но често (особено по границите) еврото се приема, като рестото винаги е в Лири стерлинги. Английският е най-разпространеният език, но присъстват и два особени за региона езика –  Ирландският и местната разновидност на Скотски – Ълстърският.

Столицата Белфаст е най-голям град в Северна Ирландия (втори на острова), както и най-обширната градска местност в провинция Ълстър. Има градски статус от 1888 година и население от около 270,000 души. Американското туристическо издание Frommer’s  помести единствено Белфаст от Кралството в своите 12 места, които трябва да се посетят през 2009-а година.  Градът е известен с корабостроителните си дейности, като изиграва основна роля в Индустриалната революция. Главната фирма – Harland and Wolff е и с основни заслуги за световноизвестния Титаник.

Пътят на гигантите,  графство Антрим (Giants’ Causeway) е включен в списъка на Световното природно наследство. Говори се, че особените форми на местните скали са следствие от дейностите на легендарния Фин МакКул. Той, там преди повече от 60 милиона години с помощта на вулканичната активност е изваял невероятния пейзаж, който ни се разкрива.

Остров Оксфърд /Oxford island/ се намира в графство Арма. В това райско кътче ще можете да се насладите на много птици, дървета, малки езерца, интересни пътечки и долини покрити с диви, полски цветя. Там има също кътчета за игра и пикник зони. Центърът е изцяло на разположение на всеки, който би желал да узнае историята, културата и природата в района.

Това място най-вероятно е било използвано като укрепление през ранните години на Християнството. Сутерен от този период лежи под настоящите руини. Ранните християни и викингите неслучайно са били привлечени от това толкова романтично място, а древните ирландци дори са построили крепост там. Античните скали се извисяват като ярки цветни козирки на ръба на платото. Кое ли е това приказно място? Замъкът Дънлюс /Dunluce Castle/ естествено!

В западен Арма се намира Евин Маха, /Emain Macha/ крепост записана в историята и легендите. Първата столица на Ълстър. Тук се дава началото на разказите за Маха, Кухулин, Дехтире и Червените рицари.  Според ранните християнски писмени сведения, ирландската история започва от построяването на същата тази крепост.

Много открития са направени в местността от археолози, дори следи от гигантски келтски храм. Други места, които трябва да посетите са църквата Св. Патрик в графство Даун, Езерата Гортън в Тирон  и Университета на Кралицата в Белфаст.

Замъкът Bellе Islе във Фермана се намира близко до брега и е заобиколен от нежната комбинация от езера, малки островчета, заоблени хълмове и благоуханни дървета. Тази сграда днес се дава под наем и приема гости от всички страни. Постройката датира от 17век, но подходящите ремонти позволяват на клиентите да имат на разположение всички модерни удобства… Има дори и безжичен интернет.

Най-известното традиционно ястие на Северна Ирландия е Ълстърското пържено (Ulster fry). То наподобява Английската и Ирландската закуска, но с добавени специални содени питки и хляб от картофено брашно. Световно признати готвачи като Пол Ранкин и Майкъл Дийн са също от тази страна. Въпреки малкия си размер, Северна Ирландия е родина на много световни писатели и поети от различни жанрове като например К.С. Луис. Важни събития за всички са ежегодният фестивал в Белфаст, организиран от Кралицата през ноември в Кралският университет и Филмовият фестивал, отново в столицата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *