История,  Келтски свят

Откриха рядка римска монета при ремонт на британска магистрала

18.05.2019г., Редактор: Елена Банкова взето от:

https://dariknews.bg/novini/liubopitno/otkriha-riadka-rimska-moneta-pri-remont-na-britanska-magistrala-2166491

Откриха „изключително рядка“ римска монета по време на реновационни строителни дейности на главна магистрала във Великобритания, съобщава Би Би Си.

Монетата е с лика на император Улпиус Корнелиус Лаелианус, който управлява Рим около два месеца през 269 г. сл.Хр. преди да бъде убит.

Находката е направена по време на реновационните дейности на стойност 1,5 млрд. паунда на магистрала А14, свързваща Кеймбридж и Хънтингтън. Археологът Стив Шерлок заяви, че това е „значително“ откритие, тъй като това е едва втората подобна монета, която е изкопавана в Англия.

От едната страна на монетата е изсечен ликът на Лаелианус, носещ на главата си корона. Според експертите римските императори са обичали да секат монети със своя лик. Самият Лаелианус е управлявал едва два месеца, но въпреки това е имал предостатъчно време за това. „Фактът, че дори една от тези монети е достигнала до бреговете на Британия, показва удивителна ефективност. Има вероятност самият император да е бил убит по времето, когато тази монета е пристигнала в Кеймбриджшир“, твърди археологът д-р Шерлок.

Император Лаелианус узурпирал торна и управлявал отцепилата се империя на територията на днешна Германия и Франция преди да бъде убит – по всяка вероятност от собствените си войници.

По време на разкопките, съпътстващи реновациите на магистралата, е открита и друга необичайна монета – Галска военна монета с две еднакви лица, изсечена през 57 г. пр.Хр. от племето Амбиани, което е населявало район в департамента Сом, днешна Франция.

Според археолозите тази монета е била внесена, за да подпомогне келтската съпротива срещу Юлий Цезар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *