История,  Келтски свят

Компютърен модел ще изследва войната на Цезар с келтите

31.05.2014г., автор Антония Михайлова, от ScienceNetwork WA взето от:

Според Цезар повече от 250 000 хелвети живели в Швейцарското плато,
преди да решат да се откажат от своята територия и да нахлуят в Галия през 58 г. пр.н.е.
© Jerry Ehman

Със съвременни средства археологът Том Уитли ще проверява сведенията за войната на Цезар, положила началото на завоюването на Галия.

Екипът изследователи ще използва компютърно моделиране, за да провери съобщението на Юлий Цезар за неговата война с хелветите – келтско племе, населявало северозападната част на съвременна Швейцария.

Според съобщението на Цезар над 250 000 хелвети живели на Швейцарското плато, преди да решат да напуснат тази територия и да нахлуят в Галия през 58 г. пр.н.е.

В „Записки за Галската война“ се казва, че хелветите напуснали платото, тъй като „им било прекалено тясно на своя земя“. Населението на Швейцарското плато било толкова многобройно, че не му стигала храната.

Том Уитли, археолог от университета на Западна Австралия, работи над геоинформационна система, за да оцени доколко точни са били сведенията на Цезар за числеността на хелветите. Той също използва геофизични методи, за да открие следи от миграцията и войната.

Геоинформационната система, над която работи археологът, моделира икономическата система на Швейцарското плато. С нейна помощ той се надява да оцени селскостопанския потенциал на региона. Моделът ще позволи да се оцени количеството храна, която е била достъпна на територията на хелветите.

Наистина ли на хелветите не е достигала храна? Или Цезар умишлено преувеличава числеността на племето, за да изглежда внушителна победата му над хелветите? Том Уитли смята, че моделирането ще даде отговор на този въпрос.

Компютърният модел ще може да посочи и най-вероятните места, в които може да са се намирали римските крепости. След това археологът разчита да провери тези указания на местността. Така изследването ще стане проверка на ефективността на новите методи в археологията: георадарно разузнаване, магнитометрия и въздушна фотогаметрия.

През 58 г. пр.н.е. хелветите, опитващи се да преминат през римска провинция, били разбити от Цезар. Те станали федерати – зависими от Рим „съюзници“. По-късно хелветите били изцяло подчинени на римляните. Сблъсъкът с хелветите положил началото на завоюването на Галия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *