История,  Келтски свят

Ирландия: разходките, които да не бива да пропускате

17.02.2020г., автор: leni взето от:

Ирландия: разходките, които да не бива да пропускате

Ирландия е една магична земя, чиито пейзажи са сякаш излязли от приказка. Ето и нашите предложения за разходка:

1. Дингъл Уей, графство Кери

67740

Независимо дали ще извървите цялата му дължина от 101 мили или ще изберете по-къси участъци от пътя, Dingle Way в графство Кери е зашеметяващ поход през някои от най-спиращите дъха пейзажи и драматична история на Ирландия.

Разходката започва в Трали и се отправя на запад. Обиколката около полуостров Дингъл ще ви отведе до планината Брандън и надолу към Clogherhead, преди пътеката да проправи път по южната част на полуострова и обратно към Трали.

Това е разходка, която ще ви отведе по драматични скали, пусти плажове и до най-високата точка на всяка маркирана пътека в Ирландия.

Той също е дом на някои от най-важните културни съкровища на страната, включително келтските камъни Огам, Fahan Beehive huts, крепостите и долмените, святи кладенци, както и село Аннаскаул, родното място на известния изследовател на Антарктида Том Крийн.

2. The Famine Walk, Коннемара

67741

Земя на дива, сурова красота, Коннемара също е страна на трагична история. Силно засегнат от глада, който обхваща страната през 40-те години на миналия век, като много семейства изоставят района, а онези, които остават, биват изложени на невероятни трудности.

Тази разходка от 10-мили по брега на единствения фиорд в Република Ирландия, следва прословутия „Път на глада“ на Коннемара. Изградена от местни мъже и жени, в замяна на супа, тя е имала за цел местните жители да спечелят с труд прехраната си, а не да я получат като благотворителност. Рушащите се руини на Фохер, село, сразено от глада, силно напомнят за тези времена.

Пейзажът обаче е страховито вдъхновяващ. Планини, вода и широко небе се сблъскват заедно, за да образуват незабравими гледки. С планината Mweelrea от едната страна и пристанището от другата страна, това е красива и полезна разходка.

3. Croagh Patrick, окръг Майо

67743

Croagh Patrick, по прякор Реек, е планина на 764 м от Уестпорт в графство Майо в Ирландия. Изкачването до върха е една от най-известните разходки в Ирландия и е популярна поклонническа пътека, откакто свети Патрик е постил тук 40 дни през 441 г. сл. Хр.

Има редица маршрути нагоре по планината, но най-популярен е традиционният поклоннически маршрут. Пътуване до върха и обратно отнема около три часа, много по-дълго е в последната неделя на юли, когато хиляди посветени от цял ​​свят посещават планината, за да отпразнуват „Reek Sunday”, ден на поклонение в чест на свети Патрик.

Гледайте къде стъпвате. Много поклонници правят изкачването боси. Или посетете друг ден, когато е по-вероятно да се насладите на грандиозните гледки през Клив Бей без маршрутът да е толкова натоварен и да има голямо струпване от хора.

4. Скалите на крайбрежния пешеходен маршрут на Мохер

67739

Издигайки се на 120 м над Атлантическия океан, вековните скали на Мохер са една от най-драматичните забележителности в Ирландия. Дом на огромни стада морски птици, те са били признати за глобален геопарк на ЮНЕСКО.

Най-добрият начин да се насладите на зашеметяващи гледки и на скалите е New Cliffs на крайбрежния пешеходен маршрут на Мохер. Тази зрелищна 18 км крайбрежна пътека започва в Лисканор на юг, минава Хейгс Хед и световно известните скали на Мохер, преди да завърши в село Дулин на север.

Разходката е сравнително спокойна, с няколко напрегнати изкачвания към по-високите скали и би трябвало да отнеме около шест часа – дори да се отдели време за невероятна гледка към Аранските острови, Голуей Бей, Аил На Серач и Атлантическия океан по-долу.

Внимавайте обаче. Отдалечената и открита горна пътека на скалата може да стане хлъзгава, когато времето се влоши.

5. Уиклоув път, графство Уиклоу

67742

Разтягайки се от парк Марлей в Дъблин до Клонегал в графство Карлоу, Уиклоув път обхваща 130 км и минава през три окръга.

Състои се от планински пътеки, селски пътеки и тихи странични пътища. Той предлага уникален поглед върху всяка страна на естествената красота на Ирландия. Не е изненадващо, че това е най-популярната национална пътека, маркирана в Ирландия.

Пътеката е добре обозначена с табели и обикновено може да бъде завършена за пет до 10 дни. Очаквайте планини, планински езера, стръмни ледникови долини, бързо течащи планински потоци, гори и земеделски земи.

Пътеката може да бъде премината на етапи. Или може просто да искате да се разходите по една конкретна секция. Насладете се на бавното ходене в Дъблин, упоритите планински разходки в Уиклоу и разходките на средно ниво през подвижната провинция в Карлоу.

6. Еригал, окръг Донегал

67738

Гласуван за  „Най-емблематичната планина“, Еригал се осветява в розово на залязващото слънце и променя формата си в зависимост от това от къде го гледате.

Това е и едно от най-популярните изкачвания в страната, сравнително лесно катерене, което възнаграждава приключенците с невероятна гледка към планините Дериве и Донегал и към брега.

Пътеката започва от паркинг край R251, водещ през силно ерозирала и заблатена земя към писта, лесно видима сред лъскавия сипей. Не е необходимо специално оборудване за изкачване на планината, но се препоръчва предпазливост. На връщане вижте Църквата на Светото сърце, параклис с изглед към Пойзън Глен в подножието на планината.

7. Пътят на Гранд Канал, Дъблин

67744

Разходката, която разделя Ирландия, от брега в Дъблин до река Шанън, пътят до Гранд Канал е едновременно лесен, но може да се окаже и предизвикателство. Следейки канал, изграден за свързване на столицата с най-дългата река в страната, е приятно равна разходка по тревисти пътеки. Дължината и от 130 км обаче е доста смело начинание.

Маршрутът е създал своеобразен неформален линеен парк, изпъстрен с реставрирани вили и китни селца, които процъфтяват благодарение на търговията. Освен това тя е оставила тънка ивица земя, недокосната от съвременното земеделие, оазис за флора и фауна, който не се вижда често.

Както можете да си представите, кръчмите изобилстват по маршрута, както и характерните B&B, където можете да си починете след дълъг ден ходене. Тези градове също са добре обслужвани от обществения транспорт за тези, които искат да пробват само участъци от маршрута

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *