Език,  Келтски свят,  Традиции

Дивите плажове на… Шотландия

Информация и снимки: https://www.visitscotland.com/ взето от

https://brat-bg.com/bg/interesting/routes/world/8321-divite-plazhove-na-shotlandiya

Barra1

Летище на плажа. Колкото и невероятно да ви звучи, има такова. И то се намира на шотландския остров Барра /Barra/. Остров Барра е част от архипелага Хебридски острови, намиращ се на запад от атлантическия бряг на Шотландия. Малкият остров е бил дом на келти и викинги, убежище за пирати и авантюристи. 

Остров Барра е най-южният обитаем остров от архипелага. Площта му е по-малко от 100 кв.км – широк е само 8 км и е дълъг малко повече от 12 км. На него живеят постоянно по-малко от 1200 души, а келтският език все още е широко разпространен. Животът на Барра е съсредоточен край бреговете, а вътрешността на острова е хълмиста и необитаема.

Главният град е Касълбей – всъщност това по-скоро е голямо село с месарница, пощенска станция, кафене и няколко къщи около пристанището, където пристигат редовните фериботи.

Именно на Барра е най-северният хотел във Великобритания, Isle of Barra Hotel, който предлага уникални гледки към Атлантическия океан. Обзаведените в морски стил стаи не предлагат лукс, но са всичко, от което ще имате нужда, ако не сте особено претенциозни.

През вековете малкият остров е бил дом на келти, викинги, гали, пирати и авантюристи, последната крепост на клана Мак Нийл, а често и обект на междудържавни спорове. Местните забележителности включват откритите следи от човешко присъствие от ерата на неолита, свидетелства от времето, когато тук са властвали викингите, кулата Dun Mhic Leoid в западната част на острова и разбира се замъка Kisimul, разположен край закътано заливче недалеч от Касълбей.

Barra2

Барра е особено подходяща дестинация за тези, за които почивката е прилив на адреналин или активен спорт.

Самото пристигането на острова е емоция – пилотът трябва да изчака прилива, за да може да приземи самолета на дивия бял плаж на северозападния бряг по време на отлив. Летището е открито през 1936 г. с три писти на плажа, единствената равна площ на целия остров. Няма светлини и бетонни големи сгради на летището – само пясък и пясъчни треви. Разбира се, тук кацат само малки самолети, а пилотите определено трябва да са достатъчно опитни.

Изненада е и самият вид на плажа – гледката е тропическа и това не е някакъв фокус: океанските течения носят бял пясък чак от Карибите, а Гълфстрийм осигурява меки и топли лета.

Барра е рай за феновете на спортовете на открито: тичане, колоездене, планинско катерене, гмуркане в ледените води на Атлантическия океан, каякарство, голф – тук се намира най-западното голф игрище във Великобритания. Ако сте любители на морската храна също ще сте доволни – местната кухня предлага различни блюда с морски дарове, и то прясно уловени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *