Български автори,  Оръжия

Плетене на ризница и бойно снаряжение

показа Камен Евтимов на Средновековна улица на занаятите в Брезник – ВИДЕО

19.05.2018г., от: Редактор https://zapadno.com взето от:

Древният занаят плетене на ризница и бойно снаряжение показа Камен Евтимов от Перник на Средновековна улица на занаятите, която за първи път се появи в град Брезник. Инициативата е на Общински исторически музей-Брезник по повод Европейската нощ на музеите, която се отбелязва днес, предаде репортер на Zapadno.com.

Перничанинът Камен Евтимов се занимава с плетене на ризници от 1 година. “Хора са го правили – значи хора могат да го направят това нещо”, – сподели той.

Занаятчията обича българска история и всичко свързано със Средновековието. Покрай интереса му се появило и влечението.

Камен сам да произвежда ризници. Работата в Средновековието е била трудоемка и е било необходимо много време, за да се произведе ризница. Самата ризница, която беше изложена в Брезник тежи около 25 килограма и е съставена от 17 000 халки. Целият процес се прави на ръка.

Ризницата е вид защитна дреха (броня) в миналото, изработена от сплетени железни халки или металическа мрежа за защита от поражение на хладно оръжие.

Използвани са различни видове ризници: под формата на ризи, покриващи само торса до раменете или покриващи изцяло тялото от главата до краката. В българските земи е използвана и от българите в Средновековието. Изобразена е на стенописите на Боянската църква през 13-ти век.

Най-старият образец на ризница е келтски и е намерен в Румъния. Нейното създаване се приписва на келтите, но има и етруска ризница от 4-ти век. Ризницата се разпространява в Северна Африка, Западна Африка, Средния Изток, Централна Азия, Индия, Тибет, Югоизточна Азия и Япония. Това споделиха от Общински исторически музей-Брезник за ризниците.

Самата защитна дреха е популярна до появата на огнестрелните оръжия. Новият вид бойни оръжия изместват нейното предназначение, тъй като тя вече не може да защитава носещия я.

Освен плетене на ризница, Камен Евтимов показа и бойно снаряжение от Средновековието – мечове, брадва, предпазна ръкавица, бранници за ръце и други. Цялото снаряжение на един войн е тежало около 45 килограма заедно с ризницата.

Научете се как се плете ризница и вижте бойно снаряжение от Средновековието във видеото на Zapadno.com:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *