Български автори,  Ритуали,  Традиции

От твоя Валентин

14.02.2017г., от livewell / рубрика „Лайфстайл“/, взето от:

image description

На всеки 14-и февруари на много места по света влюбени си подаряват бонбони, цветя и подаръци – всичко в името на Свети Валентин. Но кой е този мистериозен светец и откъде идват тези традиции?

Историята на Свети Валентин е обвита в мистерия. Ние отдавна знаем, че февруари е месец на романтиката, а Денят на влюбените, какъвто го познаваме днес, съдържа следи от християнски, така и древната римска традиция. Но кой е Свети Валентин?

Католическата църква признава най-малко трима различни светци, наречени Валентин, всички – мъченици. Според една от най-популярните легенди Валентин бил свещеник, който служил през трети век в Рим. Когато император Клавдий II решил, че самотните мъже са по-добри войници, отколкото тези със съпруги и семействата, той забранил брака на млади мъже. Свещеникът Валентин смятал тази заповед за несправедлива и продължил тайно да бракосъчетава млади влюбени. След като бил разкрит, Клавдий II го осъдил на смърт.

Според друга легенда Валентин, хвърлен в затвора от Клавдий II, се влюбил в дъщерята на надзирателя. Валентин имал лечителски способности, успял да излекува момичето от слепота и преди да бъде екзекутиран, й изпратил писмо, подписано „От твоя Валентин“. Смята се, че точно тази бележка е дала началото на съвременните „валентинки“.

Датата 14 февруари се свързва с датата на екзекуцията на Валентин.

Днес празникът е силно комерсиализиран. Традициите обаче повеляват мъжът да подари цветя на жената, които трябва да са червени, подаръците, които си разменят влюбените, трябва да са сладки или под формата на сърце, а размяната на любовни обяснения (валентинки) e задължителна.

Някои страни обаче имат свои собствени обичаи и традиции за Деня на влюбените.

Италия

Италия

Първоначално италианците отбелязват Деня на влюбените както празника на пролетта. Младите и влюбените се събирали в градините, за да се насладят на поетични четения и музика, преди да излязат на разходка с любимия.

Днес на Свети Валентин италианци предпочитат романтичните вечери и размяната на подаръци. Традиция е да се разменят шоколади. В този случай италианците са категорични – размерът има значение – колкото по-голям е шоколадът, толкова по-силна е любовта.

Франция

Франция

Французите се мислят за най-романтичната нация в света. Смята се, че точно от Франция започва традицията с валентинките, когато през 1415г. Чарлз, херцогът на Орлиънс, пише любовни писма на жена си, докато е в затвора в Tower of London.

Сега размяната на картички не е толкова популярна, колкото е била преди. Днес на почит са ресторантите с френска кухня, 14 февруари се смята и за най-добрия ден за предложение за брак.

Великобритания

Великобритания

Картичките за Св. Валентин често се изпращат анонимно, обичай, който датира от Викторианската епоха. Така получателите разбират, че имат тайнствен обожател, а подателите са доволни, че са съобщили за любовта си.

Във Великобритания и Уелс традиционни подаръци са келтските дървени „любовни лъжици“, с които всеки трябва да подслади живота на половинката си. Освен сърца на Острова се подаряват ключове и ключалки, като подтекстът е: „Отключи сърцето си за мен!“

Естония

Естония

В Естония 14 февруари се нарича Деня на приятеля. Така нещастно влюбените и живеещите сами не се чувстват изоставени. Това не означава обаче, че няма романтика. Магазините, ресторантите и дори улиците са украсени със сърца и други символи на любовта. На този ден самотни хора имат възможност да се повозят на специален „автобус на любовта“, където могат да срещнат хора, които търсят любовта.

Тайван

Тайван

Ако цветята са романтични, тогава Тайван, който е световно известен със своите цветя, се слави с най-романтичното честване в света ! И то два пъти в годината: на 14 февруари и на 7 юли. Мъжете подаряват букети на техните любими. Според тайванската традиция цветът и броят на цветята означават важно послание: червените рози са за „единствената любов“, 99 рози изразяват „любов завинаги“, а 108 рози означават: „Ще се омъжиш ли за мен?“

Саудитска Арабия

Саудитска Арабия

Може би единствената държава в света, където празникът Св. Валентин е забранен. През 2008 г. властите нареждат на цветарските магазини и на тези за подаръци да премахнат всички червени артикули. Те обявяват честването на такъв вид празник за грях, който насърчава „неморалните отношения между неженените мъже и жени“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *