Български автори,  Храна и Кухня

Австрийското вино: Success story като за учебник

07.06.2012, автор: Dnevnik.bg взето от:

https://www.regal.bg/novini/2012/06/07/1842248_avstriiskoto_vino_success_story_kato_za_uchebnik/

Във вселената на виното говорим първо за Стар свят и Нов свят. Между тях е Австрия.

wine, red, Austria, selection, UploadExpress, Jamie Goode
Австрийски вина
https://www.express.co.uk/life-style/food/638072/Best-Austrian-wines

Австрия е в сърцето на Стара Европа, и вино в нея се прави от хилядолетия. Келтите са засадили едни от първите лозя в района на Вахау. Но до 80-те Вахау е по-известен с пейзажите си и легендите за Нибелунгите и Ричард лъвското сърце. А днес за някои от вината на областта се говори със страхопочитанието, с който се говори и за големите бели бургундски.

1985

Случилото се през 1985 г. е история за това как от дъното се отскача най-високо, или за един добре и бързо научен урок. До началото на 80-те повечето производители правят сладки вина, без особено внимание върху качеството. И за да стане сладкото още по-сладко, някои от тях решили да му прибавят диетиленгликол (вид антифриз).

Скандалът започва по чиста случайност и заради идиотщината на винопроизводител, който поискал от данъците му да бъдат отписани количества антифриз. Данъчните се зачудили какво правят галони антифриз в една винарна. Въпреки че за щастие няма фатални последствия, за една нощ цялата индустрия изпада в немилост, австрийските вина изчезват от рафтовете и на тяхно място се появяват вицове и реклами: „Предупреждаваме ви, че нашето вино не е подходящо за охладителната система на колите ви. (Германски и италиански вина също са хванати с диетиленгликол, но така или иначе скандалът остава за Австрия).

Какво се случва през следващите 20 години?

Приет е един от най-драконовските закони за виното в света, процедурата по контрола става безмилостна. Формулата произвеждай много – продавай евтино се обръща тотално наобратно, и е заменена от убедеността, че малкото е хубаво.

Започват да се появяват професионални, съсредоточени изцяло върху качеството вина, а по-младите винопроизводители – да прилагат най-новите технологии в лозята и избите, правейки революции и в двете. И с много важната уговорка – революцията им не става нито изведнъж, нито с постановление, нито с мегаломански планове, а в продължение на 20 години, с много усилия, търпение и мисъл, стъпка по стъпка. Затова и днес спокойно си разказват вицовете от 1985-та и се радват на постигнатото.

Silicon Valley of Wine, Austrian wine miracle

През есента на 2002 г. се провежда сляпа дегустация в Лондон с участието на двадесетина от водещите британски винени журналисти и сомелиери. Няколко австрийски грюнера оглавяват класацията, оставяйки след себе си топ бели от Франция, Калифорния и Австралия. Шардоне номер 1 също се оказва австрийско. Събитието е паметно за индустрията: пред грюнерите са отворени вратите към уважаващите себе си ресторанти и барове на Лондон и Ню Йорк. Успехът е бетониран седем години по-късно, когато Wine Advocate на Робърт Паркър публикува оценките на 640 австрийски вина и 260 от тях са с над 90 точки. Подобно е оценяването и на International Wine Challenge 2009, Decanter World Wine Awards 2009, и в Wine Spectator.
 
Кои са шампионите?

Белите вина от световна класа са ризлинг, совиньон блан, шардоне, и Грюнер велтлинер. Последното вече е толкова известно, че днес по баровете от Ню Йорк до Токио е по-известно като Gru-Ve, или просто GV.

Сред местните сортове червени с очарователни имена са искрящият с плодовитостта си Цвайгелт, кадифеният Санкт Лаурент, а колкото до Блауфренкиш, в колонката си във „Файненшъл таймс“ от март миналата година, Джансис Робинсън казва: „Сортът, който най-вероятно ще вкара австрийските червени в световната винена карта, е Блауфренкиш… Той притежава възможно най-привлекателната и в момента модерна комбинация на средна плътност на тялото, свеж аромат и способност да предаде фините нюанси на австрийския тероар.“

Австрийските вина заемат и една много важна и съществена ниша, която тепърва ще се развива: те са номер 1 в света в биоземеделието. Това е така благодарение на създадената динамична среда от млади винопроизводители, които не се страхуват и от най-смелия експеримент. Demeter е най-старото сдружение на органични производители и единственото, което има признати структури на глобално ниво, а сертификатите му са най-уважаваните в областта на биодинамиката.

Както каза Ники Мозер, един от пионерите на биоземеделието миналата година, на четвъртото издание на Grand Austrian Tasting в София, за „Капитал Light“: „биодинамиката е качеството плюс подарена чиста съвест, че това, което пиеш, не е резултат от отровена с химия среда.“

Когато държавата е адекватна

Австрийският винен маркетинг (Österreich Wein Marketing GmbH) е институцията, основана през 1986г., която „дава стратегическа подкрепа, координира и поддържа качеството и продажбите и насърчава увеличаването на сектора на качественото вино“. Спрямо мащаба на страната, тя е институцията, която дава най-големи суми за промоция на австрийско вино, най-вече извън Австрия. Но това, оказва се, не е най-важното. Още като се започне със секси червено-бялата капачка, дейността на Борда показва като на учебник как се изгражда един бранд.

Достатъчно е да отворите сайта www.austrianwine.com  и да разгледате първите ви попаднали информации. Очевидно таргетът са най-младите, за които чашата вино се превръща в свежо, вкусно, пълно с емоция питие, обещание за добро настроение: „открит“ е сезонът на аспержите. Коя е най-добрата им винена компания? Това е само детайл от много целенасочената стратегия на тясно обвързване на виното с храната. И днес наистина австрийските вина се възприемат като най-гъвкавите и лесно съчетавани с всякакъв вид световни кухни.

А Austria Uncorked: Cool Wines – Cool Location напр. е пътуващо „супер-шоу“, което се организира в световни столици и градове. Последната спирка е била в Чикаго.

Следваща спирка – София

Тя се превръща днес в столица на австрийското вино за пети пореден път. На 7 юни се случва петото издание на Grand Austrian Tasting, което е най-представителната дегустация на австрийски вина у нас. 

Всяка година организаторите на събитието – вносителите Project-AW и wine.unlimited (а и зад тях и любовта и енергията на Яна Петкова) предлагат на своите гости над 40 вина от цяла Австрия, голяма част от които отличени с високи международни награди.

Тук е мястото да опитате не само най-новите реколти, но и вина от по-стари реколти или проби от бъчвите, които австрийските винари изпращат.

Тази година ще участват вече добре познатите на българската публика имена Арндорфер, Бухегер, Изба Кремс, Нерер, Йоханесхоф Райниш, Зомер, Юрчич, Маркович, Сеп Мозер, Саломон, Отт. Ще бъде представен нов проект на Изба Кремс, разработен специално за американския пазар и внасян у нас от февруари 2012г.. За втора година ще имаме възможност да узнаем повече за екологията във виното с биодинамичните вина на Сеп Мозер и Юрчич. 

Със своето пето издание GAT се превръща в събитие с традиция, на която се предлагат висококачествена австрийска селекция. Тук отново идва подкрепата на Австрийския Винен Маркетинг, който застава зад събитието вече четвърта година и по този начин показва своето уважение към малкия, но качествен български пазар. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *