Български автори,  Друиди,  Занаяти,  Традиции

Известни келтски лекари

взето от Фрамар

https://history.framar.bg/%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D0%B5%D0%BB%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B8

Известни келтски лекари  - изображение

Сравнителната физиология е доказала категорично, че келтите са сред първите народи, заселили земите на Древна Ирландия, мигрирайки от изток. Келтските колонизатори били нееднократно помитани от армиите на гърците и галите. Поради тази причина те се установяват трайно в някои части на днешна Ирландия, Шотландия и Уелс, носейки със себе си историята на своите изкуства, традиции и обичаи.

Законите, създадени от древния народ, са написани още преди навлизането на християнството като популярна религия, а този факт ги прави едни от най-древните документи, откривани в Европа.

Традициите и историческите източници, разказващи за живота на келтите свидетелстват колко напреднала е медицината и хирургията на древния народ.

Подобно на гръцката, а и на други култури от Древността, ирландците също имат своите велики лекари. Макфърбъс описва в книгата си „Book of Genealogy“, публикувана през седемнадесети век имената на някои от тях.

Данните за написването на книгата са взети от ранни келтски записи, които за съжаление не са съхранени. Въпреки това, трудът на Макфърбъс твърди, че: „Първият лекар е Капа“. Древните келти го считали за всемогъщ.

Еаба е първата келтска лекарка, която придружавала знатната дама Цезир в днешна Ирландия. Сланга, синът на Партолан е третият келтски лекар, за когото историците са съхранили повече информация. Други медици от династията Фирбълг са Кудан, Тингин, Миане, Ангъс, Антернмах.

Дианцет е сред келтските лекари, за които са запазени писмени доказателства за лечителската им дейност. Името е своеобразен еквивалент на това на Ексулап (за древноримската медицина).

Името на келтския медик е споменато от Кормак Макгиниан (831-903 г.), а също и в някои ръкописи, датиращи от началото на осми век.

Името Дианцет означава „яростна власт“, а келтската митология е съхранила немалко истории относно умението му да лекува хората. Митологията също така твърди, че медикът имал син, наречен Миах и дъщеря на име Аирмед. Твърди се, че и двамата можели да се похвалят с лечителски умения.

За ранните келтски племена друидите, лекарите и знахарите са изключително ценени. Техните учения, знания и умения се разпространяват от баща на син, пазят се в тайна и често обгърнати са от мистерия, мъдрост и сила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *