Български автори,  Занаяти,  Келтски празници,  Келтски свят,  Символи,  Традиции

Билки, използвани в медицината на древните келти

Автор: Виктория Милова от Фрамар, взето от:

https://history.framar.bg/%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D0%B5%D0%BB%D1%82%D0%B8

Билки, използвани в медицината на древните келти - изображение
Снимка: pixabay.com

Келтите, като всички древни племена, използват свои собствени лекарствени средства. За разлика от популярните изображения и филмите, пресъздаващи келтите като примитивен, непокорен и сприхав народ, историческите данни сочат, че те били доста напреднало и трудолюбиво общество, търгуващо с мед и калай.

Келтският народ, предпочитал да живее в близост до природата.

Друидите са духовните пазители на келтите, които ги призовават към здравословен и природосъобразен начин на живот. Древният народ поддържа религиозното убеждение, че заобикалящата материя съдържа жив дух: водата, дърветата, скалите, самата земя. Поради тази причина полага допълнителни грижи към природата.

Дърветата имат специално място в келтската религия. Друидите, шаманите и лекарите разчитат на лечебните сили на дърветата и разнообразните билки.

Голяма част от популярните билки, използвани в медицината на древните келти, се срещат на територията на днешна Ирландия, Великобритания и Уелс. Знанията за тези растения са съхранени в различни книги, датиращи от около 300 г.пр.Хр. Следва списък с част от използваните тогава билки от келтския народ.

Билки, използвани в медицината на древните келти


Боровинка – (Fraochаn)

Боровинките се срещат в областите Glenbarrow, Slieve Bloom Mountains. Освен като лечебно средство, понижаващо температурата, те са, богати на антиоскиданти, защитават пикочните пътища от инфекции, укрепват имунната система и предпазват от сърдечен удар, подобряват състоянието на стените на кръвоносните съдове.

Келтите почитат толкова много плодовете на боровинковите храсти, че отбелязват периода им на узряване с празник, наречен Фестивал на Лугнаса. Провежда се в първата неделя на месец август, а беритбата на плодовете е част от честванията.

В някои части на Ирландия този празник все още е популярен и е известен като неделята на „Fraochán“.

Репей

Смятан за вреден плевел от много градинари, репеят се почита като много полезна билка, използвана в медицината на древните келти. Неговите корени са ползват като зеленчуци, които могат да се консумират и сурови, като те са едновременно лекарство и храна.

Репеят се използва като детоксикираща билка, подпомагаща отделителната система, белите дробове, черния дроб, бъбреците, потните жлези и лимфните пътища.

Друидите съветвали шаманите да дават корен от репей на младежите, страдащи от акне, екземи, псориазис.

Растението регулира хормоналния дисбаланс. Репеят се препоръчва и за възрастни хора, страдащи от артрит, ишиас и подагра.

Келтите препоръчват употребата на билката да е най-интензивна през юли, защото тогава лечебните й свойства са най-силно изразени.

Коприва – (Neanntóg)

Копривата се цени сред келтите, поради способността й да предотвратява кръвоизливи и да намалява кървенето от раните. Отварите от коприва се използват често от древния народ по време на войни. Употребяват се и за намаляване на прекомерното кръвотечение по време на менструация.

Копривата има място в древния келтски фолклор. Известна е като „Дяволски нокът“. Счита се, че растението посочва пътя към феи и други зловредни митологични създания, а „ужилването“ от билката предпазва от въздействие на магии.

Имел – (Drualas)

Имелът най-вероятно е внесен в Ирландия благодарение на гърците, които търгували с келтите и обменяли медицински знания с тях.

Исторически източници твърдят, че имелът присъства в отделни описания от гръцката митология, а богинята Aтина го използва като лечебно средство, Еней го взема със себе си в подземния свят, за да си осигури безопасно завръщане на горната земя.

Друидите отглеждали имел. Растението може да бъде открито по ябълкови дървета (паразитира върху тях) и днес в областта Waterford. Келтите използвали специално име за имел, растящ по стари ябълкови дървета, наричали го сребърна вейка.

Друидите използвали растението по време на честванията на празника на Alban Arthuan, провеждащ се по време на зимното слънцестоене (около 21 декември). Римският писател Плиний споменава в едно от своите произведения за друиди, режещи имел по време на новолунието в края на келтската година (около 21 декември).

Като силен халюциноген, плодовете от имел се консумирали в големи количества от друидите, за да подпомогнат пророкуването и отвеждането им в „други светове „. От всички естествени средства на келтите, имелът е може би най-токсичният.

Глухарче – (Caisearbhán)

Глухарчето е още едно от растенията, използвани за медицински цели от древните келти, които празнували на 1 февруари празника на Бялата богиня, чийто символ е тази билка.

Тя се е използва за лечение на треска, причинена от малария и жълтеница. Рецепти за лекарства от растението са съхранени в медицински текст от 12 век, написан от лекарите от Countymeath в Ирландия.

Отвара, направена от сока на глухарчета, приемана през пролетта подпомага процесите на пречистване и предпазва от пролетна умора.

Тази практика е съобразена с лечебните дейности на древните келти, които от своя страна се стремели да бъдат в унисон с циклите на природата.

Върба – Willow (Saille)

Водолюбивата върба е сред дърветата, използвани в келтската медицина. Тя е била свещена за древния народ и се е използвала за борба с ревматизма, който се срещал често.

Червена калина – (Caor Chon)

Червената калина расте в цяла Ирландия. Листата на дървото имат голяма прилика с тези на клена. Калината образува червени плодове, които узряват и стават лилави през август. Дървото и неговите плодове са силно отровни.

От кората на червената калина келтските лечители приготвели отвара за жени, страдащи от болезнени спазми. Благодарение на ефекта на мускулен релаксант, растението се използва често за облекчаване на хълцане и стомашни спазми.

Жълт кантарион – (Lus Eoin Baiste)

Цъфтежът на жълтия кантарион съвпада с честването на лятното слънцестоене. Именно през този период (21 юни до 24 юни) растението се счита за най-лековито. Това е една от билките, използвани от келтите.

Нейната употреба има и мистично значение, защото се поставя за сушене извън дома. По този начин се смята, че злите влияния и тъмните духове ще бъдат пропъдени.

Билката се използва за лечение на депресия. Маслото от жълт кантарион се ползва за лечение на рани, тъй като има антисептични, противовъзпалителни и кръвоспиращи качества.

Библиография

http://glmorrisbda.hubpages.com/hub/Healing-Herbs-of-the-Ancient-Celts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *