Български автори,  Занаяти,  Келтски свят,  Традиции

Балнеолечение, практикувано от келтските лекари през 7 век

от Фрамар Статията е част от историята на:

взето от:

https://history.framar.bg/%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE-%D0%BE%D1%82-%D0%BA%D0%B5%D0%BB%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7-7-%D0%B2%D0%B5%D0%BA

Балнеолечение, практикувано от келтските лекари през 7 век - изображение

Популярен метод на лечение, за който историята на келтската медицина е съхранила доказателства, е лечебното изпотяване. За тази цел са се използвали баните с горещ въздух. Такива лечебни бани са известни с името “Tigh nallnis“. Те са били най-разпространени в северните части на Ирландия. Помещенията за тях са се изграждали изцяло от камък, били широки около пет фута, а дължината им достигала до около 7 фута.

В близост до лечебните бани се строели малки басейни с дълбочина четири или пет фута. Когато помещенията се използвали, нужно било да се запали огън, подхранван с торф, за да стане много горещо. След почистването на торфената пепел, увитият в одеяло пациент влизал в стаята. Болният е трябвало да остане там, докато започне да се поти обилно. Веднага след това пациентът се потапял в басейна със студена вода, а след това се прилагал сгряващ тялото масаж.

Келтите са разчитали на целебната мощ на лечебните камъни. Такива камъни са се предавали по наследство в семействата. Именно по този начин някои стари ирландски фамилии, продължили родословието си до днес, могат да се похвалят с притежанието на подобни камъни. Една от тях е семейство Фицджералд. С подобен талисман от миналото могат да се похвалят и членовете на семейство Макарти.

Лечебни камъни, ползвани в миналото от келтски лечители могат да бъдат открити в църква, разположена в близост до Бъкрос. Пациентите, живели в началото на седми век (610 година) били водени, за да се лекуват с камъните, съхранявани в църквата.

Друг ранен хроникьор споменава за келтски метод на лечение с камъни, които са с грапава и пореста повърхност. В тях е имало издатини, в които се събирала вода. Вярвало се е, че ако пациент с ревматизъм поставел крайниците в такава вода, болката изчезвала. Водата от тези камъни се считала за ефикасна и срещу очни заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *