Български автори,  Изкуство,  Символи

Веселите зайчета и древната легенда

от https://proletnaradost.alle.bg взето от:

https://proletnaradost.alle.bg/%D0%BA%D0%BE%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D0%B9%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0/

Според древната келтска легенда в началото на пролетта зайците – любимци на горската вълшебница Фрея придобиват чудноватата способност да снасят яйца – сигурно за да може, когато черупките се пукнат от яйцата да изскочат топлите дни и да започнат да се настъпват един след друг.

Не само пъстри са яйцата на зайците, не само червени, сини, жълти, оранжеви…, не само шарени и изпъстрени с всякакви картинки и форми, но те са и скрити сред тревата.

То е за да не бъдат току-така открити всички накуп, иначе – ако бързо се намерят – топлите дни твърде много ще се струпат, а нужни са и влажни и хладни, които да осигурят плодородие и да напомнят същевременно за бъдещите по-студени сезони.

Пернатите, добри приятели на горските зайчета, тъкмо по това време обичат да ги навестяват.

Заедно със своите майки – кокошките и с бащите си – петлите, пиленцата им отиват на гости и ето как се забавляват: Кокошките, като намерят някое заешко яйце сами те снасят там, в тайното и защитено, от могъщата магьосница, от старинната богиня Фрея Еостер, местенце, където пухкавият им приятел е скрил и своето и после уж случайно го намират.

И много скоро от това уж вълшебно яйчице, което пиленцата с много труд са изрисували забавно, се излюпва тяхно братче или пък сестриче и се присъединява към всеобщата им веселба.

Всичко това ще намерите в забавните и кокетни малки, големи и още по-големи кошнички и панерчета.

Долу са показани двата най-големи модели – кошничките с дръжки. Побират по 25 – 30 големи яйца.
Тези модели представляват повече пример за украсата на тази големина кошници – наличните в момента кошници са украсени различно, но също много привлекателно.

Пролетна радост - веселите зайчета
Синя кошница

СИНЯ КОШНИЦА  АРТИКУЛ 09     ЦЕНА: 14,00 лева (основна декорация – двойка зайчета и група симпатични пиленца)Могат да се изработят разни варианти.
БЕЗ НАЛИЧНОСТ.

Пролетна радост - веселите зайчета

ПЛЪТНА КОШНИЦА С ГОЛЯМА ДРЪЖКА  АРТИКУЛ 10   ЦЕНА: 14,00 лева (основна декорация – зайче, държащо яйчице и едро бяло пиленце, придружавано от 2-3 по-мънички) Могат да се изработят разни варианти.
БЕЗ НАЛИЧНОСТ.

Пролетна радост - веселите зайчета

Пример за артикул 03 – кошничка „Веселото зайче„, с цена 9,00 лева. 
Сходни по направа са и панерите „Веселото зайче“, на същата цена и с номера 04 и 04А, които можете да видите на страницаГолеми съдини„.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *