Български автори,  Символи,  Традиции

Джентълмените предпочитат блондинки?

28.09.2019г., автор: Роберта Колева взето от:

https://tribune.bg/bg/shou/dzhentalmenite-predpochitat-blondinki/

Мерилин Монро във филма
Мерилин Монро във филма „Джентълмените предпочитат блондинки“, 1953 г.
снимка: Уикипедия

Тайните на хормоналната химия

Още през 1953 г., когато излиза филмът „Джентълмените предпочитат блондинки“ с холивудската икона Мерилин Монро, тази фраза добива огромна популярност. Но предпочитат ли наистина мъжете русокосите жени или това е просто изтъркан израз, който хората повтарят без смисъл?

Всъщност трябва да превъртим хронологическата лента много години преди 1953 г. Оказва се, че още в Древна Гърция жените забелязали, че мъжкия пол има някакъв тайнствен афинитет към светлите коси и… започнали да се изрусяват! Да – боядисването на косите съвсем не е някакво ново откритие.

Всички искали да имат прическа като богинята на любовта и красотата Афродита – единствената руса сред всички Олимпийски красавици…  А за да постигнат този ефект, те използвали смес от вкиснато магарешко мляко, ситно натрошен ориз и брашно, а после – дълго седене под парещото елинско слънце. Какви трудоемки методи само! Явно желанието им да бъдат руси е било доста силно…

Римлянките пък били доста по-практични. Те нямали толкова време като гъркините, затова просто носели перуки, които, забележете, били направени от светлите коси на германците и келтите, победени от техните мъже.

Тази мода не отминала и по времето на Ренесанса, когато най-модерните жени по това време – венецианките в креативността си постигнали огромен брой нюанси на русото – от пепеляво чак до цвят на зряла пшеница. Върхът на популярността обаче бил достигнат от златистите нюанси, наричани “тицианов цвят”, по името на известния художник Тициан, увековечил на платната си множество златокоси дами.

Но ето че през 20-ти век науката най-накрая изобретила кислородната вода, което позволило на всяка жена бързо и лесно да се превърне в блондинка.

А това довело до истински бум и блондинката се превърнала в своеобразен социокултурен феномен.

Жените на 60-те години също толкова добре колкото и предшественичките „усещали“, че слънчевите багри привличат мъжете и побързали да променят цвета на косите си. Точно тогава се появили се и русите кукли барбита, които и до днес не са спрели да бъдат популярни.

За този култ изключително допринесла и киноиндустрията, начело с Холивуд. От Марлене Дитрих и Джийн Харлоу, през Бриджит Бардо, Мерилин Монро и Шарън Стоун, чак до Мадона, Никол Кидман и Марго Роби – блондинките владеят света! Но защо това е така?

Портрет на Джийн Харлоу от 1930 г. / https://www.flickr.com/photos/wolfm49/4163025052/
Портрет на Джийн Харлоу от 1930 г. / https://www.flickr.com/photos/wolfm49/4163025052/

Оказва се, че за всичко е виновен… естрогенът! Става ясно, че точно този хормон е причината жените да бъдат блондинки. Колкото по-високи са нивата му в организма на една жена, толкова по-вероятно е нейните коси да са естествено руси. А това обяснява доста…

Знаем, че именно естрогенът е женският полов хормон, който отговаря за плодовитостта. Следователно русата коса е белег за плодовитост и точно това действа подсъзнателно привличащо за мъжете.

Но има и още една причина… Смята се, че русата коса е еволюционно възникнала при северноевропейските племена преди около 11 000 години. За племената, които са отивали все по на север, русата коса е носела еволюционно преимущество.

Загубата на пигментация по кожата позволява по-дълбоко проникване на ултравиолетовата светлина, необходима за синтез на витамини, нужни от своя страна за доброто здраве. Точно затова за блондините и блондинките е било по-вероятно да бъдат по-здрави и да живеят по-дълго.

По тази причина палеолитните ловци още от древността изпитвали силно привличане към русокосите – освен, че подсъзнателно те ги определяли като по-плодовити, ги избирали и защото вероятността те да бъдат здрави била много по-голяма. А и защото силно изпъквали сред конкурентите си. Някои археолози дори твърдят, че в онези времена е царяла ожесточена борба сред мъжете за жените русокоски.

И въпреки че човекът няма как да се пребори с еволюцията и вътрешната организация на собственият си мозък, изнесените данни съвсем не бива да притесняват дамите, които не са благословени от природата с руси коси. Всичко това всъщност доста противоречи с факта, че на по-голяма част от конкурси за красота печелят…брюнетки!

И нека завършим с един виц за… блондинки естествено!

Блондинка се качва в самолет и сяда в бизнес класа.
– Госпожице, Вие сте за икономичната! – поправя я стюардесата.
– Аз съм блондинка, хубава съм, летя за Лондон и няма да се махна. – настояла тя.
След малко пристига вторият пилот:
– Но, госпожице…
Последвало вече познатото… хубава съм, летя за Лондон и няма да се махна! Всички се видели в чудо, инат.
По едно време първият пилот разбрал за случая и се сетил, че е женен за блондинка. Отишъл при злополучната блондинка и ѝ казал нещо на ухото, при което тя скочила и изкрещяла:
– Ама, защо не ми казахте!
Грабнала багажа и хукнала към мястото си в икономичната класа. Всички били парализирани.
– Какво ѝ каза? – попитали първия пилот.
– Ами, казах ѝ, че бизнес класата не лети за Лондон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *