Български автори,  История,  Келтски свят

Galicia

взето от: http://www.azares.eu

http://www.azares.eu/azares/Page/BG/azares2-galicia.php

Автономна област Галисия е разположена в северозападната част на Иберийския полуостров. На север Галисия граничи с Кантабрийско море, на юг с Португалия, на запад с Атлантическия океан и на изток с областите Asturias и Castilla y León. Площта ѝ е 29 574 км², а по данни от 2013-та е с население от почти 2 800 000 жители.

От административна гледна точка главният град на Галисия е Сантиаго де Компостела, но за туриста тази живописна и малко позната област нито започва нито свършва в Сантиаго.

Надлъж и нашир из нейните четири провинции A Coruña, Lugo, Ourense и Pontevedra можем да срещнем различни възможности за наслада от галисийските изкуство, култура, традиции, природа и кухня.

От Ribadeo до A Guarda Галисия очаква своите посетители с 1300 километра плажна ивица по северозападното испанско крайбрежие, уникални пейзажи и девствени плажове, като сред най-известните са тези в района на las Rías Baixas. А в областта San Andrés de Teixido си заслужава да разгледаме едни от най-високите естествени скални образувания в цяла Европа.

От Ribadeo до A Guarda Галисия очаква своите посетители с 1300 километра плажна ивица по северозападното испанско крайбрежие, уникални пейзажи и девствени плажове, като сред най-известните са тези в района на las Rías Baixas. А в областта San Andrés de Teixido си заслужава да разгледаме едни от най-високите естествени скални образувания в цяла Европа.

Всяка от четирите галисийски провинции предлага множество примери за почти всички художествени стилове: от келтските укрепления на Baroña и Santa Tecla, през паметниците на романската архитектура като Крепостната стена в Lugo или символа на A Coruña „la Torre de Hércules”, преминавайки през примери на най-доброто вестготско, романско и бароково изкуство и стигайки до големите манастири в Samos, Oseira, Sobrado dos Monxes.

Галисия е земя, богата на традиции, фолклор и места за религиозни поклонничества. Отделно внимание заслужават празненствата, посветени на местната кулинария.

В Галисия култура, изкуство и традиции дават път на гастрономията, като един от нейните основни стълбове. За местните ни домакини е трудно да определят кое е най-типичното галисийско ястие, защото всяко едно би могло да заеме това почетно място. През цялата година има различни тържества, чиито „главни герои” са морските дарове, чушките от Padrón, сьомгата, местните сирена Arzúa, San Simón, Cebreiro.

Отделна глава може да се посвети на раците, омарите, мидите, стридите … трудно е да се изброят всички видове, които могат да се уловят по галисийските брегове, но според заклетите гастрономи всички те си струват теглото в злато. А което и бяло или червено вино Albariño, Ribeiro, Valedoras, Amandi да изберете, то ще е перфектната напитка за местните гозби.

Сантиаго де Компостела и Галисия като цяло предлагат голямо разнообразие от възможности за тези, които искат да се вземат нещо за спомен или дори да посветят цял един следобед, за да се разходят по магазините.

Типичните магазини за сувенири предлагат богато разнообразие от произведения на местните занаятчии: бижута от сребро или красиви изработки от керамика, дърво или кожа. Заслужава си да обърнете специално внимание и на друга местна гордост – галисийската дантела.

От друга страна да не забравяме, че Галисия е един от творческите центрове, които правят испанската мода позната, уважавана и търсена из целия свят. Zara, Adolfo Domínguez, Roberto Verino, Antonio Pernas, Florentino – това са само някои от галисийските модни дизайнери и марки, които отдавна са пресекли границите на Испания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *